Ženski fudbal u Bosni i Hercegovini privlači sve veći broj djevojčica, ali mogućnosti za ozbiljno bavljenje ovim sportom ima veoma malo, pa je projekat Udruženja „Nova žena“ iz Semizovca djevojčicama sa područja opštine Vogošća i Ilijaš jedinstvena prilika da naprave prve korake u fudbalu prema kojem osjećaju strast jednako kao i dječaci.

To je najbolje pokazala treća po redu utakmica u okviru projekta „Podsticaj rodnoj ravnopravnosti kroz promociju ženskog fudbala u malim sredinama“ koja je održana 27. decembra 2017. u Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ u Vogošći, gdje su djevojčice iz Vogošće i Semizovca, i dječaci iz NK „Novi Grad“ Sarajevo igrali meč za ravnopravnost.
Sa tribina su imali podrsšku učenika Osnovne škole „Zahid Baručija“ iz Vogošće, koji su podjednako jako navijali za oba tima.

Podršku projektu, ali i djevojčicama koje vole fudbal, svojom maestralnom igrom pružila je i BH reprezentativka Marina Lukić, koja je takođe iz Semizovca, a trenutno igra za ŽNK „Iskra“ Bugojno.

Tim povodom predsjednica Udruženja „Nova žena“ Daliborka Nikolić je zahvalila svima, a posebno francuskoj fondaciji „Mediteranska žena“ iz Pariza koja je finansirala ovaj projekat, te Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Opštini Vogošća, koji su takođe podržali ovaj projekat.

Gospođa Nikolić smatra da je fudbal odličan komunikacioni kanal za izgradnju ravnopravnosti u društvu, te da se ista mora graditi zajedno.

“Zbog ove spoznaje negdje od polovine projekta u aktivnosti su uključeni i dječaci, a projekat se tokom januara i februara 2018. nastavlja u Ilijašu”, kaže Nikolić i ističe da su dosadašnji treninzi i utakmice u Vogošći već iznjedrili talenat.

Naime, najmlađa i najmanja učesnica projekta Amna Salihović – učenica šestog razreda Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“, već je skrenula pažnju na sebe i mnogi u njoj vide buduću zvijezdu fudbalskih terena.

(BIH.ba)