Upravni odbor KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH (KSBiH) odluÄio je da se utakmica 3. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Kini – grupa E, izmeÄ‘u BiH i Belgije, igra 23. februara u Sarajevu, a susret 5. kola protiv Francuske, 29. juna ove godine u Tuzli, doznaje Fena.

Iako je prvobitno reÄeno da će se utakmica s Belgijancima, koja će možda biti i kljuÄna za naÅ¡u reprezentaciju za plasman na SP-u, igrati u tuzlanskom Mejdanu, od toga se odustalo na zahtjev struÄnog Å¡taba reprezentacije, potvrdio je za Fenu Sejo Bukva, potpredsjednik KSBiH.

“Razlog za promjenu mjesta odigravanja utakmica je kratak rok izmeÄ‘u utakmice s Belgijom i naredne, dva dana poslije s Rusijom. StruÄni Å¡tab na Äelu sa selektorom DuÅ¡kom VujoÅ¡evićem procijenio je  da bi veliki napor bio igrati s Belgijom u Tuzli, zatim se vratiti u Sarajevo. S Rusima se  igra već 25. februara, pa bi naÅ¡i igraÄi morali letjeti 24. februara ujutro. Ovakvu odluku prihvatili su svi Älanovi UO, a saglasnost su potvrdili mailom”, izjavio je Bukva.

ÄŒlan UO KSBiH i Älan FIBA-inog borda za takmiÄenja Mirsad Äonlagić kaže da je sa stanoviÅ¡ta popularizacije koÅ¡arke utakmica s Francuskom zanimljivija od one s Belgijom.

Podsjeća da do tog vremena u dvorani Mejdan u Tuzli treba uraditi mnogo popravki, jer dvorana ne ispunjava zahtjeve FIBA-e,  prije svega kada su u pitanju svlaÄionice, tuÅ¡ kabine, prostorije za suce i komesara, ali i prostor za novinare.

“Prvi put u istoriji koÅ¡arke u BiH naÅ¡a reprezentacija sudjeluje u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, a novi sistem s tzv. “prozorima”, u Äijoj razradi sam sudjelovao, omogućava da se, recimo, s velelsilama kao Å¡to su Rusija i Francuska, sastanemo joÅ¡ u kvalifikakcijama, a ne samo na zavrÅ¡nici SP-a. Mislim da se to u BiH nedovoljno shvata, pogotovo s marketinÅ¡ke strane”, kaže Äonlagić za Fenu.

Potvrdio je da su u opciji za ove kvalifikacije kao domaćini bili Sarajevo, Tuzla i Zenica, te da je svojevremeno dogovoreno da se s Belgijom igra u Tuzli.

“Odluka je promijenjena nakon pisma SiniÅ¡e KovaÄevića, direktora svih muÅ¡kih selekcija KSBiH. Traženo je da se s Belgijom igra u Sarajevu kako naÅ¡i reprezentativci do duela s Rusijom ne bi bili izloženi dodatnim naporima putovanja od Tuzle do Sarajeva i zatim do Rusije. Svi su se Älanovi UO KSBiH složili s ovom promjenom i tu nema niÅ¡ta sporno”, kaže Äonlagić.

(BiH.ba)