Današnja utakmica protiv Širokog Brijega na kojoj je dva puta asistirao bila je 250. za Srđana Stanića (28) u dresu FK Željezničar.

Niz godina jedan od konstantno najboljih igrača Premijer lige Bosne i Hercegovine u tom periodu je sa Željom osvojio tri titule prvaka BiH, te dva puta osvojio Kup BiH.

Svojim kvalitetom i velikom požrtvovanosti Stanić je postao velikim miljenikom navijača Željezničara, koji ga odmilja zovu “Željinim ratnikom”.

Stanić je nastupao za sve mlade selekcije Bosne i Hercegovine, kao i olimpijsku reprezentaciju, a selektor Safet Sušić uvrstio ga je na spisak od 30 igrača na koje je računao za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Ostaće upamćen kako je u dresu Slavije bio najmlađi igrač koji je nastupio u finalu Kupa BiH, kao i igrač koji je prema izboru Goal.com portala 2010. godine postigao najljepši gol na svijetu.

Ipak, zanimljivo je kako Stanić nikada nije dobio priliku da nastupi za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kao i da se unatoč zanimljivim ponudama nije još odlučio napustiti FK Željezničar.

Gledajući na igrače koji su bili pozivani u reprezentaciju, a onda “nestali sa lica zemlje”, za rutinera Premijer lige BiH sigurno je bilo mjesta u državnom timu.

Svoje prve korake napravio je kao krilni ofanzivni igrač u FK Sarajevo, da bi zatim prvi profesionalni ugovor potpisao sa FK Slavija.

Već deset godina, izuzmemo li kratku epizodu u Olimpicu, vjeran je FK Željezničar u kojem je najčešće igrao na pozicijama desnog i lijevog beka.

(BIH.ba)