Ivica Osim igra najtežu utakmicu karijere. Meč života. Premda je duboko zagazio u osmu deceniju života, makar svaki dan se popne na četvrti sprat, kao prvi među jednakima u radnoj grupi za pregovore za izbor nasljednika Mehmeda Baždarevića, ima najnezahvalniju zadaću, pišu Sportske.

Njegov sin Amar kandidat je za novog selektora. I nije jedini. Donedavno je u trci bilo nekoliko kandidata, a sada su ostala samo dvojica. Osim i Meho Kodro.

Iz igre su, svako iz svojih razloga, otpadali su Vladimir Petković, potom Robert Prosinečki, dok Igora Štimca izvjesni hrvatski biznismeni još uvjek tretiraju ozbiljnim kandidatom.

Stidljivo se spominje ime Džemala Hadžiabdića, koji je spreman sjesti u vruću selektorsku fotelju.

Bilo kako bilo mlađi Osim ima veću podršku, čak i među navijačima Sarajeva, nego što može računati na lobiranje od strane oca, dok se u javnosti stvorila slika kako će Amar biti izabran samo zbog Ivice.

“Pogrešna se slika stvorila u narodu, ali kome ugodit”, kaže Osim.

Priznaje da je u nezahvalnoj poziciji. Kada je trebalo skinuti sankcije nametnute od FIFA-e i UEFA-e, Osim, premda teško bolestan, u punom kapacitetu stavio se na raspolaganje Savezu.

“Niko me nije pitao kada su me postavili u ovaj Komitet. Uradili smo puno toga. I sad čujem svakojake priče, ponekad mi pročitaju komentare raje… Nije ugodno, ali niko te ne pita…”

Još je neukusnije slušati priče kako Amaru, ustvari, leđa čuva, savjetuje ga, trasira nogometni put, pa i određuje taktiku.

“Ma, šta ćeš, raja ko raja… Nije lijepo kad se to potencira u medijima. Amar ima svoj put i ne treba mu nikakav savjetnik. Dovoljno je pametan i zreo da sam misli svojom glavom.”

S kolegama iz Radne grupe, S Duškom Bajevićem, Sejom Kajtazom i Zvjezdanom Misimovićem nogometnoj vladi će referirati zaključke pregovora s kandidatima.

“Sjednica Izvršnog odbora je pomjerena. Ne znam jel dobro što se ovo razvlači…”

Nije bio na razgovoru s Mehom Kodrom.

“I ja sam pročitao da sam bio, ali nisam. Išli su Sejo, Duško i Zvjezdan…”

Naglašava kako je izbor selektora važno, ali ne i najvažnije pitanje.

“Ima posla puno. Odgovornost je na svima. I na vama novinarima. Nećemo probleme riješiti samo promjenama trenera. Nije lako ni igračima koje vi nekad svjesno ili nesvjesno izložite sudu javnosti kad objavite koliko zarađuju. Zar je to najvažnije. I pretjeruje se u pohvalama, a raja navikla da ih gleda kako igraju u svojim klubovima, pa kad zakažu kod nas, počinje se pisati o njihovim platama” naglasio je Osim.

Popularni “Štraus” prati zbivanja u Premijer ligi. Hvali juniore Želje. Nerado izdvaja pojedince, ipak jednog je pomenuo.

“Mujagić je koristan. Jak je u duelima, snažan, dobro se gradi i čuva loptu, što je dobro za tim. Onako djeluje kao “sidraš”, ali je jako spretan.

U superlativima govori o treneru koji nije kandidat za selektora.

“Šta fali Husrefu Musemiću? Dugo je na klupi. Gdje god je radio ostavio je nešto iza sebe. Evo, dobro gura sa Sarajevom. Što to fali našim trenerima? Valjda vi koji to pratite najbolje znate. Ne valja samo kad se za sve stvara pritisak. Svaka nam je utakmica istorijska. Tako je i sad oko selektora. Ko god bude neće biti lako”, poručio je Ivica Osim.

Kakav je trag ostavio u Sturmu iz Graza, suvišno je govoriti. Prije 15 godina je napustio klub, ali se njegova riječ i dalje uvažava. Toliko da ga konsultiraju koga će angažirati kao novog trenera.

“Moj igrač Franco Foda je postao selektor Austrije. Sada je Sturm ostao bez trenera. Nekoliko je kandidata, među njima je Ivica Vastić, moj bivši igrač. Stalno se čujem s ljudima u klubu. Zovu, pitaju za savjet, da im preporučim trenera. Otkud znam koga da uzmu, to je vrlo nezahvalna uloga. Trebam ja da preuzmem odgovornost i da “presječem”, kazao je na kraju razgovora za “Sportske” legendarni Štraus.

(BIH.ba)