Safet Sušić (62) sa sigurne udaljenosti prati zbivanja oko reprezentacije kojom je nekada kormilario. Najuspješniji fudbaler i selektor BiH svih vremena već je dao svoje viđenje ostvarenog rezultata reprezentacije BiH, a sada se očitovao i po pitanju selektora.

“Kada se ne ostvari željeni rezultat, a to je u ovom slučaju plasman na SP, selektor je najodgovornija osoba. Ali ja ne mislim da je Baždarević jedini krivac. Veliku odgovornost snose i igrači koji tokom ovih kvalifikacija nisu pokazali igru kakva se od njih očekuje, posebno naši glavni igrači, naše najveće zvijezde” govori legendarni Pape u razgovoru za “Sportske” i nastavlja:

“Evo primjer je utakmica sa Kiprom. Nakon 2:0 za nas na poluvremenu, šta selektor treba da uradi? Treba da ode na tribinu, otvori pivo i gleda drugo poluvrijeme. Ali, šta se kod nas desi? Igrači na neobjašnjiv način padaju, primamo tri gola i gubimo utakmicu na najgori mogući način”.

Na pitanje zašto smo ostali bez plasmana u Rusiju, Pape kaže:

“Glavni razlog zašto smo ostali bez plasmana je što nismo pokazali kvalitet. Nismo zaslužili jer smo zakazali u najvažnijim utakmicama. Također, stalno govorimo o selektorima, a ne pričamo o igračima. Nisu ni oni pokazali što su trebali, a ostali smo i bez nekih važnih igrača, Spahića, Misimovića, Rahimića, Mujdže… Mi ćemo ostati bez Ibiševića koji je na zalasku karijere, Lulić nije više onaj igrač, Pjanić je igrao slabo, Begović više nije onaj stari. Sve su to razlozi zašto mi nismo tamo gdje smo željeli biti.”

Kad je u pitanju Baždarevićev nasljednik, Sušić u prvi plan stavlja dvojicu trenera.

“Savez bi trebao razgovarati sa dvojicom naših trenera, Vahidom Halilhodžićem i Vladimirom Petkovićem. Radi se o najuspješnijim stručnjacima iz BiH, selektori su dvije jake reprezentacije i treba čuti kako razmišljaju. Vaha ide na Svjetsko prvenstvo sa Japanom, ali Dado Petković još nije siguran. Znam, kazat ćete da imaju posao, ali ne znači da nisu zainteresirani. Svjetsko prvenstvo će brzo, a ako Savez pripremi neke stvari, mogla bi se napraviti dobra priča. Ne treba bježati ni od stranca, jer sigurno je da ima kvalitetnih trenera koji bi vodili reprezentaciju BiH”. zaključuje Safet Sušić razgovor za “Sportske”.

(BIH.ba)