Zajedno s bivšim bh. selektorom Ćirom Blaževićem, gost večerašnjeg izdanja Pressinga na N1 televiziji bio je Ivica Osim, nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije i počasni predsjednik FS BiH.

Kako je Osim kazao, “mislimo da smo najbolji i to je naša najveća greška”, prenosi N1info.com.

Odgovarajući na pitanje da li je Baždarević glavni krivac, kazao da bi to bio najlakši put da se traži opravdanje.

“Nijedan selektor to nije zaslužio. Publika koja inače dolazi povezuje mnoge stvari sa selektorom. Uvijek se vežemo za nekog igrača, nekog selektora, neku ličnost koja ima harizmu. I to je teško nositi na leđima. Ipak, ovisi od igrača, koji su zaradili, koji nemaju velikih briga što se tiče egzistencije. Kod nas se isto sve veže, ako se izgubi nisu patriote, neće… Svi oni to žele. Ako ima neko bolji to treba priznati, a mi teško priznajemo. Nama prvo treba nešto negativno da se desi pa da se spustimo na zemlju”, naveo je Osim.

Legendarni Strauss sa Grbavice kaže da se, nažalost, politika dosta umiješala u sport, u fudbal pogotovo.

“To narod prati i tako se navijači i ponašaju. Navijači što se tiče BiH nema niko na svijetu, putuju cijelim svijetom. Kod nas su porazi katastrofa, praktično čovjek ne smije izgubiti. Kod nas je veliki raskorak između onoga šta se o igračima piše, koliko zarađuju, gdje igraju i onoga što se dešava na terenu. Mislimo da smo najbolji i to je naša najveća greška. Ljudi teško žive, malo zarađuju i onda vide igrača koji ima sve da se razvija, a nema rezultata. Ne vjerujem da igrači neće, svima je želja da se afirmišu da mogu otići dalje. Čitava ova reprezentacija BiH, njima je reprezentacija napravila put u svijet, do novca”, naveo je Osim.

Foto: N1

Osim je govorio i i mogućnosti da njegov sin Amar bude selektor A reprezentacije BiH nakon što su se pojavile ovakve spekulacije u bh. javnosti. Kazao je i to da bh. reprezentacija igra sporo, da malo triče i da su, tehnički gledano, reprezentacija koja nema kvalitet.

Misli da Mehmedu Baždareviću, kojem je formalno-pravno istekao ugovor, treba dati novu priliku.

“Lično, što se mene tiče, ako ćemo voditi neku politiku koja nije mijenjanje, ako mislimo da živimo dalje, da normalno budemo, to bi trebao biti plus za Baždarevića. Živimo od toga na našim prostorima, od senzacije. To svi čekaju. Prvi poraz i odmah smjena. Rijetko analiziramo nešto. Ova reprezentaicja BiH živi već 20 godina na istim igračima i imenima. Da li je to dovoljno, to je drugo pitanje. Da li toliko vrijede koliko zarađuju i onoliko koliko pokazuju na terenu. Danas je fudbal trka, talenat, tehnika, a mi to nemamo. Možemo se ljutiti koliko hoćemo. Tehnički gledano, mi smo reprezentacija koja nema kvalitet. Sporo igramo, malo trčimo. U konkurenciji sa normalnim fudbalskim reprezentacijama mi nemamo šanse. Skloni smo potcjenjivanju. Mi smo najbolji, ne damo nikome pravo da nas pobijedi. Moramo jednom stati, ovo ne vodi ničemu”, naveo je Osim.

Govori se o potencijalnim selektorima BiH, tu su imena Duška Bajevića, Sergeja Barbareza, spominje se i vaš sin Amar.

“Od mene se očekuje vjerovatno da ja kažem ‘ne’ pošto stalno pričamo o korupciji, nepotizmu. Nema sekunde da kad bi Amar bio izabran na novinama bi bilo da ga je babo izabrao. Njemu to ne treba. Kriteriji su nam naopaki”, kazao je Osim.

Osim je kazao da su “naše ambicije daleko veće od mogućnosti.

“Previše zahtjevamo od pojedinaca, da nema Džeke ne bi imali koga ružiti. Neke komplekse liječimo na fudbalu koje ne bi trebali, treba na neku drugu stranu okrenuti”, kazao je Osim.

(BiH.ba)