Mehmed Baždarević se nalazi u istoj poziciji kao što sam bio ja u vrijeme dok sam bio selektor, kazao je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Safet Sušić u intervjuu za Nezavisne.

Upravo je pod palicom popularnog Papeta bh. reprezentacija ostvarila do sada najveći uspjeh u istoriji, plasman na Mundijal 2014. godine u Brazilu. Sadašnji trener turskog superligaša Alanjespora nije želio ulaziti u to kakvu će odluku donijeti Nogometni/Fudbalski savez BiH po pitanju Baždarevića.

“Meša se nalazi u situaciji kao i svi prethodni selektori. Ne znam šta će reći u Savezu. Cilj je bio plasman na Mundijal i šteta je što nećemo igrati u Rusiji. Imali smo sve u svojim rukama, ali na kraju nismo uspjeli. Da smo dobili, bili bismo u baražu, a ovako ni Grčka, koja je druga, nije sigurna još hoće li igrati play-off”, kaže iz Turske proslavljeni fudbaler o još jednim neuspješnim kvalifikacijama bh. tima.

Pape je, kako kaže, gledao subotnji duel protiv Belgijanaca, koji su po njemu zasluženo slavili na “Grbavici”.

“Mislim da je teren bio katastrofalan. Ne znam kome je bilo teže igrati – njima ili nama. Imali smo dobar rezultat (2:1) na poluvremenu. Trebali smo izdržati, ali vidjelo se da je Belgija jedna od najboljih svjetskih reprezentacija. Bila je prevelika razlika u kvaliteti, posebno kad god su pojačali tempo. Što se tiče naše igre, bilo je dosta dobrih momenata. Na kraju, šteta je što smo odlučujuću utakmicu igrali protiv jedne takve reprezentacije”, mišljenja je Sušić.

Mišljenja je da je osnovi problem što BiH osim nekolicine igrača (Džeko, Pjanić…) nema vrhunskih igrača.

“Naš problem je što smo mala zemlja i nemamo toliko top igrača. Morat ćemo opet računati na većinu igrača koji su iznijeli i ove kvalifikacije. Ima tu, istina, i novih lica kojima treba dati šansu, ali morat će se i dalje računati na jednog Džeku, Lulića, Begovića, pa možda i Medunjanina, koji je bio dobar u prvom poluvremenu protiv Belgije. Nemamo veliki izbor da se odreknemo ovih trenutnih igrača”, tvrdi Sušić, kojeg je prije skoro tri godine na klupi “zmajeva” naslijedio Baždarević.

Bivši selektor bh. fudbalera smatra da će naredne evropske kvalifikacije biti mnogo lakše nego li su bile ove za SP.

“Po mom mišljenju, evropske su puno lakše od kvalifikacija za Mundijal. Odmah se treba pripremati za narednu godinu u kojoj starta još jedno takmičenje (Liga nacija), jer nema nam druge”, zaključio je Sušić.

U skoro pet godina (2009 – 2014), koliko je bio selektor, Sušić je “zmajeve” vodio na 49 utakmica i ostvario učinak od 23 pobjede, devet remija i 17 poraza.

(BiH.ba)