Tuka otkrio pravu istinu neuspjeha na minulom SP-u, gdje nije uspio proći ni kvalifkacije

Amel Tuka je za kraj ovogodišnje sezone izveo još jednu sjajnu utrku na 800 metara. 

Ovoga puta naš najbolji atletičar je slavio u Njemačkoj, gdje je u Pfungstadtu osvojio prvo mjesto s vremenom 1:45.62.

Let za Sarajevo

Tuka je za Avaz.ba dan nakon utrke izrazio žaljenje što u Njemačkoj nije imao jaču konkurenciju, kako bi još jednom napao vrijeme 1.44.62, najbolje ove sezone koje je ostvario jedan Evropljanin.

“Pobjedu sam ostvario po kišovitom i vjetrovitom vremenu, ali je konkurencija bila daleko slabija nego ona u Roveretu, kada sam ostvario najbolje vrijeme sezone i osvojio treće mjesto”, kaže Tuka dok je u Veroni čekao let za Sarajevo.

Vrlo vjerovatno rezultat iz Italije će ostati upisan kao najbolji koji je ostvario jedan Evropljanin. Amele, da li ste ponosni na to?

“Svakako! Kada se vratim sedmicu ranije i na tu utrku u Roveretu, još mi naviru sjećanja na taj rezultat. Lijep je osjećaj biti najbrži u Evropi. To mi je nekako popravilo raspoloženje nakon tmurne sezone, bez nekih velikih rezultata”.

Žalite li što ste u Londonu na Svjetskom atletskom prvenstvu bili u slabijoj formi od trenutne?

“London je moja bolna tačka ove sezone. Pripremao sam se za taj nastup, ali nisam uspio proći ni kvalifikacije. Nisam se do sada oglašavao po tom pitanju i pojasnio zašto je sve ispalo tako loše. Ne želim se pravdati, jer znam da su svi od mene očekivali da uđem makar u finale, ako ne uspijem odbraniti bronzu iz Pekinga. No, otkrit ću vam pravu istinu. U Londonu sam se razbolio, imao veliku temperaturu, krvna slika je bila užasna”.

Zašto to tek sada otkrivate?

“Sada kada je sve prošlo, odlučio sam da kažem sve što se dogodilo. Da sam to kazao dok sam bio u Londonu, pojedinci su tvrdili da se pravdam za loš rezultat. London je iza nas, meni je najteže i red je da se oglasim i pojasnim zašto je sve ispalo mimo mojih, ali i očekivanja svih Bosanaca i Hercegovaca”.

Gdje Vam je naredna utrka?

“Što se tiče utrka na 800 metara, sezona je za mene završena utrkom u Pfungstadtu. Ove sezone ću nastupiti samo još jednom i to na utrci na 400 metara. Još ranije sam obećao ljudima iz Novog Pazara da ću nastupiti na jednom njihovom mitingu. Još ne znam tačan datum održavanja, jer se moram dogovoriti s organizatorima. Obećao sam braći u Novom Pazaru da ću doći i to ću obećanje ispuniti”.

Zaboraviti London

Kada ćete to znati?

“Danas dolazim u Sarajevo, pa idem u Zenicu. Odmorit ću nekoliko dana i kontaktirati ljude u Sandžaku. U martu su otvorili atletski stadion, čuo sam da imaju odlične uvjete i želim za kraj sezone istrčati tu utrku na 400 metara”.

Kada sumiramo sezonu, da li ste zadovoljni rezultatima, pobjedama…?

“Rezultat iz Rovereta je nešto najljepše što ću pamtiti u ovoj sezoni. To će mi pomoći da zaboravim London i još neke utrke gdje sam bio ispod svojih očekivanja. Naravno, pobjede se pamte i najbolje istrčano vrijeme u Evropi je nešto što mi dati motivaciju za narednu sezonu”, kazao je Tuka za Avaz.ba.

(Reprezentacija.ba)