Tri najvažnija duela

Večerašnji meč protiv Grčke mogao bi biti i krucijalni za našu reprezentaciju u ovim kvalifikacijama.

Imajući u vidu da nakon pet odigranih kola za Grcima zaostajemo jedan bod, večerašnju utakmicu ni pod kojim slučajem ne smijemo izgubiti.

Grci pak dolaze s ciljem da ostanu neporaženi i zadrže prednost, što će pokušati učiniti prepoznatljivom destruktivnom igrom, dok će istovremeno vrebati na kontranapade.

Kako će i jednima i drugima nedostajati neke važne karike (BiH – Kolašinac, Grčka – Tzavellas, Papadopoulos, Samaris i Tachtsidis), bitno će se promijeniti tok stvari na terenu.

Ipak, ključni igrači u obje selekcije će nastupiti i vjerovati je kako će se oko njih sve vrtiti.

Mi vam donosimo tri duela koja bi mogla odlučiti večerašnji meč.

Edin Džeko – Sokratis Papastathopoulos

Džeko i Papastathopoulos su vodili veliku bitku u prvom meču, odigranom u novembru prošle godine. Stoper Borussije Dortmund je odlično čuvao našeg kapitena, a potom ga je u 79. minuti uspio isprovocirati i iznuditi njegovo isključenje.

Iako je veoma prgav, Papastathopoulos važi za jednog od najboljih defanzivaca njemačke Bundeslige i kao takav se može svrstati u najjače adute grčke selekcije.

S druge strane, Džeko iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri, u kojoj je na 51 nastupu zabio 39 pogodaka i od njega se svakako najviše očekuje u našem timu.

Papastathopoulos će pomoć u markiranju Džeke imati i u njegovom klupskom kolegi Kostasu Manolasu, koji ga nesumnjivo izuzetno dobro poznaje.

Miralem Pjanić – Giannis Maniatis

Neigranje Panagiotisa Tachtsidisa bit će sigurno veliki hendikep za Grke, koji će morati tražiti drugi način da zaustave glavnog organizatora igre našeg tima Miralema Pjanića.

Pretpostavlja se da će taj zadatak pripasti iskusnom Giannisu Maniatisu, koji je i u prvom meču rukovodio sredinom terena.

S obzirom da će od Pjanića kretati svi napadi naše selekcije, za očekivati je da će ga Grci udvajati i na taj način pokušati onemogućiti protok lopte ka napadu.

Kako Grci neće moći računati ni na Andreasa Samarisa, drugo mjesto u sredini terena vjerovatno će zauzeti Alexandros Tziolis, koji se zajedno sa Skibbeom pojavio na sinoćnjoj press konferenciji i trebao bi biti ispomoć Maniatisu.

Ermin Bičakčić – Kostas Mitroglou

Glavni napadački adut grčke selekcije svakako je Kostas Mitroglou, koji je postigao i najviše golova svog tima u ovim kvalifikacijama (3).

U Skibbeovoj formaciji Mitroglou je jedini istureni igrač i sve je podređeno njemu kada je u pitanju napad.

Više puta u prošlosti mogli smo se uvjeriti koliko malo mu je potrebno da stvori priliku i zaprijeti golu protivnika.

Uzimajući u obzir da ovaj put u našoj odbrani nema Emira Spahića, postavlja se pitanje ko će čuvati Mitroglua.

Nekako je logično da to bude Ermin Bičakčić, jer bi Zukanović trebao nadomjestiti izostanak Kolašinca na lijevoj strani.

Možemo reći da je u ovom trenutku Bičakčić naš najbolji izbor na stoperskoj poziciji, a tome u prilog ide i činjenica da se u finišu sezone u izuzetno teškoj konkurenciji uspio izboriti za mjesto startera u Hoffenheimu, s kojim je na kraju ostvario veliki uspjeh, izborivši kvalifikacije Lige šampiona.

(Reprezentacija.ba)