Pape o turskoj ligi, reprezentaiciji BiH, čuvenom ofsajdu protiv Nigerije

Safet Sušić, zvanično proglašeni najbolji fudbaler Bosne i Hercegovine prošlog vijeka i do sada najuspješniji selektor nacionalnog tima svoje zemlje sa kojim je izborio nastup na Mundijalu u Brazilu, proteklih mjeseci radi odličan posao i u Super ligi Turske.

Krajem januara ove godine preuzeo je Alanyaspor sa kojim je dobio zadatak izboriti opstanak u društvu najboljih.

Fantastičnom serijom sedam kola prije kraja šampionata Sušić je gotovo pa obavio posao, jer je Alanyaspor 12. na tabeli sa 34 boda, 11 više od zone ispadanja.

– Cilj je bio opstanak. Međutim, malo su nam sada porasli apetiti. Voljeli bi ostati u sredini tabele i na kraju sezone. Ipak, ove sezone je najvažnije ostati u Super ligi, a poslije ćemo vidjeti – rekao Sušić u razgovoru za Anadoliju.

Na pitanje da li će i poslije ljeta ostati trener Alanyaspora, odgovorio je:

– Imam ugovor na godinu i po, koji bi se prekinuo u slučaju da ispadnemo iz lige. Imam i klauzulu u ugovoru prema kojoj bi mogao biti slobodan u junu i ako ostanemo u ligi, ali ne vjerujem da ću igdje ići. Ovo je dobar klub, ekipa solidna, lijep grad.

Šetnje sa mega popularnim Baljićem, Višća je klasa

Sušićev asistent u stručnom štabu Alanyaspora je Elvir Baljić, nekadašnji proslavljeni reprezentativac BiH, kao i pomoćnik popularnog Papeta iz vremena dok je bio selektor Zmajeva.

– Bio je super fudbaler, sada je sjajan trener. Baljić je momak sa kojim sam pet godina radio u reprezentaciji BiH, u dva kluba bio sam mu i trener. On je izuzetno cijenjen ovdje u Turskoj. Kada šetamo gradom uglavnom njega ljudi zaustavljaju, pozdravljaju ga, žele se slikati – istakao je Sušić.

Smatra da su Baljić i Elvir Bolić, bh. igrači koji su nekada harali stadionima i u Turskoj, dobili nasljednike iz svoje zemlje i u Super ligi.

– Edin Višća je svjetska klasa. Briljantan je u dresu Istanbul Bašakšehira i čudi me da već nije u nekoj velikoj turskoj ili evropskoj ekipi. To će se desiti u narednom periodu. U Konyasporu imamo trojicu dragulja, Rijada Bajića, Amira Hadžiahmetovića i Denija Miloševića. Pogotovo Bajić je dobar ove sezone. Jedan je od vodećih strijelaca Super lige. Oni su naš veliki potencijal i za njih bi se uskoro mogli otimati najveći turski klubovi. Potencijal su i za A reprezentaciju BiH – kazao je Sušić.

Smatra da je trka za prvaka Turske skoro pa riješena. Bešiktaš ima šest bodova više od Višćinog Bašakšehira.

– Bešiktaš će biti šampion. Najjači su! Uz to imaju i armiju navijača za razliku od Bašakšehira. Fenerbahče i Galatasaray će završiti na trećem i četvrtom mjestu. Na moje iznenađenje i ne igraju nešto posebno ove godine – smatra Sušić.

Bivši selektor svim srcem je uz reprezentaciju BiH. Planira i doći u Zenicu kako bi bodrio izabranike selektora Mehmeda Baždarevića 9. juna protiv Grčke, u jednoj od odlučujućih utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

– Imam u ekipi grčkog reprezentativca Georgiosa Tzavellasa. On nam je dao gol u Atini u zadnjim sekundama utakmice i završilo je nažalost 1:1, iako smo ih nadigrali i trebali pobijediti. Srećom neće igrati zbog suspenzije u Zenici i to je dobro za nas. Oštar je, kvalitetan igrač, može biti štoper, bek – pričao Sušić, dodavši:

– Od utakmice sa Grcima mnogo nam zavisi. Ukoliko ih pobijedimo Bosna i Hercegovina može biti i prva u grupi H i direktno se plasirati na SP u Rusiju. Belgijanci su favorit broj jedan, ali vjerujem da, ukoliko savladaju Grke, naši reprezentativci mogu se uključiti u bitku za prvu poziciju. Ako bi izgubili od Grka bili bi u problemima. No, o takvom ishodu ne želim ni razmišljati i nadam se da se neće ni desiti.

Kaže, i danas često se sjeti trenutaka iz Brazila u ljeto 2014. godine kada je BiH vodio sa klupe prilikom jedinog nastupa naše fudbalske A reprezentacije na nekom od velikih takmičenja.

– Nije mi ništa loše ostalo u sjećanju iz Brazila, osim čistog gola koji nam je poništio sudija u meču sa Nigerijom i zbog kojeg vjerovatno nismo prošli u narednu fazu takmičenja. Ofsajda nije bilo! I danas kažem, i to se jasno vidjelo. Ostalo je sve bilo uredu. Protiv Argentine časno smo izgubili na Maracani 1:2, protiv Irana odigrali korektno i pobijedili 3:1. Jedino poraz od Nigerije (0:1, op.a.) izbacio nas je iz ritma. Ipak, treba biti svjestan da je Nigerija za razliku od nas stalni učesnik svjetskih prvenstva i da su bili favoriti. Nekada mi kao narod u Bosni imamo običaj da precijenimo svoje mogućnosti, a podcijenimo protivnika – mišljenje je Sušića.

Protekle subote putem interneta pratio je i vječiti bh. derbi u kojem su Željezničar i njegov bivši klub Sarajevo remizirali bez golova u četvrtom kolu Lige za prvaka BiH.

– Željo i Zrinjski sada su u prednosti nad Sarajevom u trci za titulu prvaka BiH, iako bih volio da šampion bude Sarajevo. U svakom slučaju bodom u derbiju mogu biti više zadovoljni u Željezničaru – poručio je Sušić.

 Nezadovoljan sistemom takmičenja na SP

Sušić podržava odluku Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) da od Svjetskog prvenstva 2022. godine broj učenika Mundijala poveća na 48 reprezentacija.

– To je dobro, mada mi se ne sviđa sistem takmičenja, odnosno grupe sa po tri ekipe. Igraš kvalifikacije, mučiš se i dođeš na SP, izgubiš jednu utakmicu i odmah faktički možeš doći u situaciju da ideš kući. Trebali su naći model da u grupama ostanu po četiri ekipe – konstatovao je Sušić.

Teško mu je pao poraz PSG-a, kluba čiji je jedan od najboljih fudbalera ikada, u osmini finala Lige prvaka od Barcelone – 1:6. Decidan je da Parižani na Camp Nou nisu smjeli prokockati pobjedu u prvom meču od 4:0, te ispasti.

– Volio bih da Barcelona ove godine ne osvoji Ligu prvaka. Nije to zbog Pariza, nego nedopustivo je da jedna ekipa bude pobjednik tako velikog takmičenja, a dozvoli sebi poraze od 0:4, pa sada u četvrtfinalu 0:3 u Torinu od Juventusa. Nije to ista Barcelona kao proteklih godina. I Messi je daleko slabiji, lošiji nego prije dvije godine. Poslije pobjede u Minhenu nad Bayernom Real ponovo vidim na tronu Evrope – rekao je Sušić.

(Reprezentacija.ba)