Ako sinoć niste pažljivo gledali utakmicu, za vas smo izdvojili zašto je Miralem Pjanić jedan od najboljih fudbalera današnjice

Nakon katastrofe u Parizu iz osmine finala u kojoj je Barca izgubila 4:0, Katalonce je sinoć u Ligi Šampiona razbio i Juventus – ovaj put 3:0.

Ne može se reći da Barcelona nije stvarala prilike na ovoj utakmici, ali je definitivno svima jasno kako velika Barca u odbrani ne izgleda ni približno sigurno kao prije, a što je uveliko uzrokovano veznim redom koji nije kompaktan i efikasan kao ranijih godina.

Sve zbog loše kupovine.

20 miliona eura plaćeni veznjak Rakitić jučer se lomio na neprirodnoj poziciji krila, a još skuplje (30 miliona eura) plaćeni Andre Gomes neuspješno je pokušavao popraviti stanje u sredini terena nakon što je na poluvremenu zamijenio pogubljenog stopera Mathieua.

Koliko je Barcelona loše kupovala najbolje pokazuje činjenica da su sve prilike koje su imali napravili tako što se Messi povlačio skroz duboko u vezni red kako bi slao upotrebljive pasove, od kojih su oni prema Iniesti i Suarezu objektivno trebali završiti u mreži protivnika. Ali bez onog klasičnog pritiska na protivnika sve mane Barcelone izašle su na vidjelo.

S druge strane Miralem Pjanić je ponovo briljirao i pokazao da je upravo on taj igrač koji lopte iz veznog reda brzo i pametno šalje u napad i tako jednim potezom u potpunosti mijenja stanje i odnose snaga na terenu.

Statistčki gledano, Miralem je imao 28 dodavanja (85% uspješnost), tri ključna dodavanja,  pet centaršuteva (tri tačna), tri duge lopte (dvije tačne), jednu kreiranu priliku, jednu otklonjenu opasnost te dvije oduzete lopte.

Ipak, najviše je dojmila defanzivna igra Miralema, gdje je u nekoliko navrata odlično “čitao” namjere fudbalera Barcelone te pravovremenim pozicioniranjem olakšao posao svojim saigračima u odbrani, koji su vrhunski obavili svoj posao tokom svih 90 minuta igre.

Također, bh. reprezentativac je prilikom napada svoje ekipe, tražio brza, jednostavna i logična rješenja te na taj način ubrzavao protok lopte, što mu je i bio zadatak u sinoćnjem duelu.

Miralem se nekoliko puta se poigravao sa igračima Barse, Iniestu je u jednom trenutku doveo do ludila i natjerao da dobije žuti karton, a o fenomenalnom pasu za Khediru u drugom poluvremenu, kada je “izbacio” četiri fudbalera Barcelone (sviran nepostojeći ofsajd), suvišno je govoriti.

Kada je Juventus kupio Pjanića, Barcelona je za gotovo isti iznos kupila Andre Gomesa iz Valencije. Treba biti pošten i reći da je Barca željela Pjanića, ali sigurno da nisu pokazali ozbiljan interes kakav zaslužuje igrač Miralemove klase i on je završio u Juventusu.

Istina, jako se teško nametnuti najvećim klubovima na planeti kada ste Bosanac i Hercegovac, bilo da ste igrač ili trener, i često ćete na osnovu države porijekla biti degradirani u startu u odnosu na npr. Portugalce ili Špance, ali je definitivno jasno kako Barcelona sada na Pjanića ne bi žalila izdvojiti možda i više od 50 miliona eura.

Juventus nije PSG i teško je vjerovati da će se raspasti u revanšu kako sue to desilo Parižanima u prošlom krugu, a izbace li Barcelonu i nastave li igrati ovako kompaktno, igrači Juventusa sigurno bi mogli biti jedni od glavnih favorita za osvajanje Lige Šampiona.

A tek onda će Miralemu Pjaniću cijena porasti vrtoglavo. A i renome naše reprezentacije.

(Reprezentacija.ba)