Kvalifikacije za EP u omladinskim kategorijama

Dvije omladinske fudbalske reprezentacije BiH (U19 i U17) nalaze se na korak do plasmana na Europsko prvenstvo.

Naša juniorska selekcija učestvuje na turniru Elitne runde u Francuskoj te nakon dva odigrana kola zauzima prvo mjesto sa četiri osvojena boda.

Bh. juniori su u prvom kolu pobijedili favoriziranu Francusku (2:0), dok su u drugom kolu remizirali sa Izraelom (1:1).

U19 BiH pobjeda vodi na EP

Izabranci Tonija Karačića će sutra (ponedjeljak 27. mart) od 19,00 sati igrati meč trećeg kola protiv Bugarske, nakon kojeg ćemo saznati da li će najbolji bh. juniori ostvariti historijski plasman na Euro za igrače do 19 godina (igra se u Gruziji ove godine).

S obzirom da će samo prvoplasirana reprezentacija izboriti nastup na EP, može se reći da bh. juniori odlučuju sami o svojoj sudbini.

Ako bi naša selekcija sutra savladala Bugarsku, obezbijedila bi plasman na Europsko prvenstvo, dok bi u nekim kombinacijama i bod bio dovoljan.

U slučaju da BiH i Bugarska remiziraju (bilo koji rezultat), naša selekcija bi se plasirala na EP zbog bolje gol razlike, ali pod uslovom da Izrael ne pobijedi Francusku.

Prava drama bi nastala, ako bi BiH i Bugarska odigrale 1:1, a Izrael pobijedio Francusku.

Tada bi se fomirala mini tabela, gdje bi sve tri selekcije (BiH, Bugarska i Izrael) imale isti broj bodova i o putniku na EP bi odlučivala ukupna gol razlika.

Ako BiH i Bugarska odigraju 1:1, a Izrael pobijedi Francusku sa 2:0, onda bi BiH i Izrael imali identičan broj bodova i istu gol razliku te bi na kraju fair play odlučivao.

Također, ako BiH i Bugarska odigraju 2:2, Izrael bi automatski ispao iz svih kombinacija, te bi naša reprezentacija otišla na Euro, jer bi se u tom slučaju gledala ukupna gol razlika.

Tabela grupe 5 Elitne runde kvalifikacija za EP (U19)

1.BiH – 4 boda (3:1 gol razlika)
2. Bugarska – 4 boda (3:2)
3. Izrael – 2 boda (2:2)
4. Francuska – 0 bodova (1:4)

U trećem kolu se sastaju BiH – Bugarska (27. mart, 19:00 sati) i Francuska – Izrael (27. mart, 19:00 sati).

U17 BIH  (utorak, 28. mart) i poraz vodi na EP

Za razliku od juniora, kadeti su u nešto povoljnijoj situaciji.

U17 BiH je pobijedila Češku sa 2:1 te remizirala sa Slovenijom (1:1) i u posljednjem kolu (utorak) igra protiv Engleske, koja je već obezbijedila nastup na EP (imaju šest bodova).

S obzirom da na Euro za igrače do 17 godina idu pobjednici grupa te sedam najboljih drugoplasiranih selekcija (ukupno osam grupa), izabranicima Sakiba Malkočevića je protiv Engleske dovoljan i jedan bod za siguran plasman na EP (prvenstvo se igra u Hrvatskoj).

Naši kadeti bi čak i u slučaju minimalnog poraza od Engleske izborili nastup na Euru, jer se bodovi protiv posljednjeplasirane selekcije u grupi brišu (Portugal je trenutno najslabija drugoplasirana reprezentacija od svih osam grupa sa jednim bodom i gol razlikom 3:5).

Ako bi bh. kadeti izgubili od Engleske sa dva ili tri gola razlike, onda bi morali čekati rasplet u drugim grupama i nadati se da će završiti kao jedan od sedam najboljih drugoplasiranih selekcija (u slučaju da Češka osvoji posljednje mjesto u našoj grupi).

Postoji opcija i u kojoj bi našoj selekciji odgovarao i bilo koji poraz protiv Engleske, ali tada bi Češka morala pobijediti Sloveniju u drugom susretu naše grupe (Slovenija bi osvojila posljednje mjesto)

Tabela grupe 7 Elitne runde kvalifikacija za EP (U17)

1.Engleska – 6 bodova (9:3 gol razlika)
2. BiH – 4 boda (2:1 gol razlika)
3. Slovenija – 1 bod (0:4 gol razlika)
4. Češka – 0 bodova (4:7 gol razlika)

U trećem kolu se sastaju BiH – Engleska (29. mart, 15:00 sati) i Slovenija – Češka (29. mart 15:00 sati).

(Reprezentacija.ba)