Mehmed Baždarević u narednih deset dana želi imati cjelokupan uvid u sve aktuelne i potencijalne reprezentativce Bosne i Hercegovine.

Selektora najviše brine loša klupska forma većine Zmajeva, zbog koje je potreban pozitivni šok u reprezentaciji, odnosno dovođenje novih igrača ili “svježe krvi” kako to popularni Meša voli reći.

Koliko god klasni napadači bili Edin Džeko i Vedad Ibišević, u našoj reprezentaciji se mora razmišljati o dodatnom pojačanju napada, kako zbog sadašnjih kvalifikacija, tako i zbog budućnosti reprezentacije.

Kako je do utakmice protiv Andore ostalo mjesec i pol dana, Meša novog napadača, ali i druga pojačanja, može tražiti samo među igračima koji nemaju administrativne prepreke da nastupe u dresu Bosne i Hercegovine.

Mahmutović ili Đurić

Ako se odluči da za Andoru zove trećeg napadača, naš selektor će ga birati između dva bivša mlada bh. reprezentativca Aidina Mahmutovića (28) i Milana Đurića (24), napadača Viktorije Plzen i Cesene. Mahmutović iza sebe ima 58 golova u 160 utakmica u koliko je za sedam godina nastupio puta za Teplice, dok je Đurić isti period proveo formalno u Cesseni, ali na posudbi po niželigaškim talijanskim klubovima.

Mahmutović je u daleko boljoj golgeterskoj formi od Đurića, te je konstantan, ali je stariji četiri godine, i igra u slabijoj ligi. Nije poznato da li će Meša prioritet dati broju postignutih golova ili snagu lige u kojoj nastupaju oba igrača, ali je sigurno da će konačnu odluku donijeti tek nakon što ih on i njegovi pomoćnici uživo pogledaju i tako steknu najbolji pojam o njihovoj kvaliteti.

Tanković, Hadžić, Kodro, Bajić…

Za Bosnu i Hercegovinu u ovom trenutku najveće pojačanje bi bio Muamer Tanković (19). Iako je pod pritiskom menadžera odbio BiH i nastupio za “A” reprezentaciju Švedske, ovaj mladi i ove sezone izuzetno uspješni napadač AZ Alkmaara predstavljao bi definitivno najveće pojačanje Zmajeva u napadu. Obzirom da nema bh. sportsko državljanstvo, razmišljati o Tankoviću za Andoru bilo bi iluzorno, ali od njega ne treba odustati dugoročno.

Meši se svojim godinama, formom i kvalitetom kluba i lige u kojoj nastupa nameće i Eldin Hadžić (23) iz Zaragoze, iako i on, kao i Kenan Kodro (21) iz Osasune još uvijek ne predstavljaju prava pojačanja našoj reprezentaciji. Dugoročno, Hadžić kao izuzetno kvalitetan krilni napadač čiji se klub ravnopravno bori za ulazak u Primeru, sigurno će biti od koristi BiH, a svi vjeruju i u Kodrinu dobru karijeru.

Ne treba zaboraviti ni da je prvi strijelac Premijer lige naš mladi centarfor Željezničara Riad Bajić (20), no na njemu i vršnjacima je zadatak da U21 tim Bosne i Hercegovine pokušaju odvesti na Europsko prvenstvo.

“Svježa krv” ne pod svaku cijenu

Mehmed Baždarević sigurno ima dovoljno igračkog, a i trenerskog iskustva, da u reprezentaciju neće pozvati nekoga samo da bi se u Trening kampu u Zenici pojavilo neko novo lice, ali neosporno je da reprezentaciji za uspješan nastavak kvalifikacija treba osvježenje i puno bolja forma Zmajeva nego li je to bilo prošlu polusezonu.

(Reprezentacija.ba)