Mehmed Baždarević će u subotu 27. decembra, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Izvršnog odobra Fudbalskog saveza BiH,  i zvanično biti predstavljen kao novi selektor Zmajeva.

U subotu će se birati i Mešini pomoćnici, ali i svi selektori i pomoćnici mladih reprezentacija Bosne i Hercegovine. Kandidate za Mešine pomoćnike, ali i trenere mladih kategorija predložiće entitetski savezi, Tehnički sektor daće svoje mišljenje, a Izvršni odbor biraće najbolje. Nažalost, iz entitetskih saveza još uvijek, dan pred izbor, nismo uspjeli dobiti njihove liste kandidata, no cjelokupna bh. sportska javnost iskreno se nada kako će kvalitet i trenerska biografija biti jedini kriterij po kojem će Fudbalski savez BiH izabrati nove ljude u našim reprezentacijama.

Fudbalski savez naše zemlje u subotu ima jedinstvenu priliku pokazati kako su napredak bh. fudbala i uspjesi naših reprezentacija postali jedini cilj djelovanja ove institucije, te da su nepotizam, lični afiniteti i druge malverzacije prilikom izbora selektora i trenera nešto što je ostalo u najcrnjoj prošlosti krovne kuće bh. fudbala.

Meša želi organizovati stručni tim po najmodernijim standardima

Meša svoj tim želi organizovati prema najmodernijim trenerskim standardima, a iz Fudbalskog saveza najavljuju kako će mu maksimalno izaći u susret, koliko objektivno okolnosti dopuštaju. O pomoćnicima se još nije zvanično govorilo, ali spominju se Igor Janković, Enver Lugušić, jedan francuski trener, ali i da će Zmajevi dobiti i zvanične renomirane skaute van BiH u vidu nekih bivših reprezentativaca. Prema raspoloživim informacijama ne treba se iznenaditi ni ako “A” selekcija dobije i nova lica u ljekarskom timu poput najrenomiranijeg bh. ortopeda za sportsku medicinu dr. Senada Maksića. Jednostavno, ništa se ne želi prepustiti slučaju i želi se raditi po standardima koje imaju najbolje svjetske reprezentacije, opet, koliko je to moguće u okolnostima koje vladaju u bh. fudbalu.

Još važnije od toga ko će biti Mešini pomoćnici odluka je ko će voditi naše mlade reprezentacije u naredne dvije godine.

Marinović, Karahmet, Mulalić…

Navodno, selektorskoj funkciji mlade reprezentacije BiH najbliži je Vinko Marinović, koji predstavlja modernog i uspješnog trenera i dobar izbor za ovu funkciju. Marinovićevim izborom pokazalo bi se da su u NFSBIH napokon shvatili da je važnije da je neko kvalitetan, školovan i moderan trener, nego li da je bivše veliko igračko ime. Mlada reprezentacija dobiće i nove pomoćnike, a kao prvi asistent spominje se najtrofejniji bh. trener mladih kategorija Emir Karahmet koji već pet sezona u nizu osvaja titule sa različitim mladim kategorijama FK Sarajevo, ali i Edis Mulalić koji je uz Karahmeta jedan od najtrofejnijih i najboljih trenera mladih kategorija u BiH.

U Sarajevu i Željezničaru sa pravom očekuju više trenerskih funkcija u mladim selekcijama obzirom da su ova dva kluba dali možda i najviše omladinskih kvalitetnih reprezentativaca u proteklom periodu.

Povjerenje Karačiću i Malkočeviću

U U19 reprezentaciji povjerenje će se prema najavama produžiti Toniju Karačiću, kao i Sakibu Malkočeviću u U17 reprezentaciji, sa željom da im se da dalje povjerenje nakon što su njihove selekcije izborile baražne kvalifikacije.

Karačić i Malkoćević će u novi mandat ući i sa opterećenjem činjenice da je iza njih već četvoro neuspješnih kvalifikacija, te da će sigurno izgubiti povjerenje Fudbalskog saveza BiH ukoliko u nastupajućim kvalifikacionim turnirima ne izbore plasmane na Europska prvenstva, što je uz relativno povoljan žrijeb, ali i odličan igrački potencijal objektivno realno za očekivati.

Navodno i Malkočević i Karačić će dobiti nove pomoćnike, a promjena će biti i u U15 reprezentaciji, dok ženska reprezentacija BiH navodno neće biti promijenjena novim kadrovskim odlukama.

Podići očekivanja od svih selekcija

Obzirom na uspješan rad Centra za edukaciju trenera Fudbalskog saveza BiH pod patronatom prof. dr. Munira Talovića, ali i odličan igrački potencijal u BiH i dijaspori, te jaku infrastrukturnu i logističku podršku Saveza, Tehnički sektor Fudbalskog saveza BiH i sam Izvršni odbor krovne kuće bh. fudbala mora podići ljestvicu rezultata i očekivanja od selektora svih naših selekcija.

Više se ne smije ponoviti da ijedna mlada bh. selekcija bude “kanta za nabijanje” i u naredne dvije godine se mora, nakon historijskog uspjeha seniora i plasmana na Svjetsko prvenstvo, značajno podići renome svih naših mladih selekcija.

U modernom fudbalu je jasno – bez kvalitetnog rada u mladim kategorijama, u seniorskim selekcijama ne treba ni maštati o uspjehu.

Kvalitetnim odabirom novih selektora i trenera Fudbalski savez BiH ima historijsku priliku bh. fudbal uvesti u jednu novu eru.

(Reprezentacija.ba)