Bosna i Hercegovina, prvi put od dolaska selektora Safeta Sušića na klupu reprezentacije, igraće bez klasičnog centarfora u svojoj postavci. 

Odavno već uhodani tandem Džeko – Ibišević zbog povreda neće konkurisati za meč protiv Izraela, a Safet Sušić nije pozvao nekog igrača koji bi ih zamijenio. Sušić je zbog mira u javnosti možda trebao pozvati nekog od centarfora koji mu se nude u ovom trenutku, a među kojima su prvi konkurenti Đurić iz Cesene i Hadžić iz Zaragoze, iako objektivno nijedan od njih nije ni blizu forme i rezultata koji su potrebni za ulogu “prvog asa reprezentacije”. Ipak, “zlu ne trebalo” i u slučaju rezultatske potrebe i takav bi napadač možda koristio Zmajevima u Izraelu. O miru i neiritiranju javnosti i navijača koje je mogao donijeti takav potez ne treba ni trošiti riječi.

Dok su su mediji i javnost u potpunosti fokusirani na činjenicu da Safet Sušić nije pronašao adekvatno rješenje za trećeg centarfora, malo pažnje se daje problemu da naše mlade reprezentacije i njihovi selektori još od Vedada Ibiševića i Edina Džeke, koji su za “A” tim debitovali 2007. godine, nisu iznjedrili nova klasna napadačka rješenja za seniorski tim.

Treba pošteno reći kako je Vlado Jagodić prvi bh. javnosti predstavio gorostasnog Milana Đurića koji je jedan od rijetkih centarfora na svijetu koji se može pohvaliti hat-trickom protiv Njemačke, ali u Đurićevim godinama Džeko i Ibišević već su bili standardnim igračima i čestim strijelcima njemačkih Bundesligaša Wolfsburga i Hoffenheima.

Ipak, iskreno se nadamo kako će Đurićeve fizičke predispozicije i neosporan fudbalski kvalitet, nakon nekoliko godina lutanja po nižerazrednim talijanskim klubovima, napokon rezultirati pravom formom i punim angažmanom u “A” reprezentaciji već na proljeće.

besic 2009

Jagodić je “A” reprezentaciji dao i Zahirovića, Stevanovića, Šunjića i Kvesića, dok je talenat Bešića prije nego li je zaigrao za U21 tim prepoznao Safet Sušić koji mu omogućava da u 18. godini debituje za prvi tim u Americi protiv Meksika.

Činjenica da u sedam godina selektori mladih reprezentaciju nisu u izuzetno bogatoj bazi igrača u BiH i dijaspori pronašli i “odgojili” jednog centarfora je izuzetno zabrinjavajuća i govori o mnogo nedostataka u radu naših mladih selekcija. Iako su u posljednje vrijeme, možda i zbog pritiska javnosti, selektori mladih reprezentacija počeli zvati uistinu one najbolje igrače, prava je šteta što se četiri ili pet godina potrošilo na nepozitam, menadžerstvo i nestručan rad selektora.

Takvim radom selektori mladih reprezentacija dali su malo pravih igračkih rješenja za “A” tim, a rezultatima su BiH sveli na najniži europski rang. Iako se u NFSBIH plasmani mladih selekcija u dodatne kvalifikacije ističu kao veliki uspjesi, nedopustivo je da se država sa takvim igračkim i trenerskim potencijalom zadovoljava tako malim rezultatima.

Nažalost, sve su naznake da će se ovakav način rada nastaviti i u budućnosti, pa se možemo samo zapitati šta će biti kada “presuši dijaspora” i kada prestanemo dobivati igrače koje su “izbrusili” selektori mladih selekcija Švicarske, Njemačke, Švedske, Austrije…

(Reprezentacija.ba)