Vels i Belgija u borbi za polufinale EP

Večeras je na rasporedu druga utakmica četvrtine finala Europskog prvenstva između selekcija Velsa i Belgije.

Belgija je grupnu fazu na EP završila sa šest osvojenih bodova i na drugom mjestu iza Italije, dok je Vels sa sedam bodova bio lider grupe ispred Engleske, Slovačke i Rusije.

U okviru osmine finala Belgija je razbila Mađarsku sa 4:0, dok je tim Velsa savladao Sjevernu Irsku sa minimalnih 1:0.

Oba nacionalna tima su u kvalifikacijama za plasman na Euro igrali u grupi sa našom reprezentacijom koja se nažalost preko baraža nije domogla nastupa na svom prvom Europskom prvenstvu.

Reprezentacija Belgije je grupnu fazu kvalifikacija završila na prvom mjestu sa 23 boda i ostvarila direktan plasman na EP, kao i Velšani koji su bili drugoplasirani sa dva boda manje.

Iako je prije početka kvalifikacija bh. javnost smatrala grupu izuzetno laganom i povoljnom po našu reprezentaciju, ona je dala dvije ekipe među osam najboljih u Europi.

Podsjećamo, fudbalska reprezentacija BiH se početkom kvalifikacija našla na udaru kritika nakon remija na gostovanju selekciji Velsa (0:0) koja večeras ima priliku da ostvari plasman među četiri najbolja tima u Europi.

Velšani uspješniji u kvalifikacijama

Kada su u pitanju međusobni dueli, Velšani su u kvalifikacijama na Euro 2016. godine ostvarili domaću pobjedu nad Belgijom (1:0), te na gostovanju odigrali meč bez golova.

Jedini poraz selekciji Velsa u prethodnim kvalifikacijama nanijela je naša reprezentacija u meču odigranom u Zenici prošle godine kada su izabranici selektora Mehmeda Baždarevića trijumfovali sa 2:0.

Također BiH je jedina selekcija koja nije poražena od Velsa u okviru pomenutih kvalifikacija.

Večerašnji meč između Belgije i Velsa igra se u Lilleu sa početkom od 21,00 sati.

Belgija je u ovaj meč ulazi kao favorit za pobjedu, a pobjednika večerašnjeg duela u polufinalu EP čeka Portugal.

(Reprezentacija.ba)