Premijer liga BiH dala 14 sadašnjih reprezentativaca

Selektor naše reprezentacije Mehmed Baždarević je za mečeve protiv Luksemburga i Švicarske pozvao dva igrača iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, te u pomenutim mečevima obojici dao šansu.

Svoj debitantski nastup u dresu “A” reprezentacije sinoć je protiv Švicarske upisao stoper Zrinjskog Daniel Graovac, dok po drugi put u našem najboljem nacionalnom timu nastupio veznjak Sarajeva Haris Duljević.

Oba igrača su pokazala zadovoljavajući kvalitet i dali do znanja selektoru da na njihove usluge reprezentacije može ozbiljno računati i u budućnosti u mjeri koliko to njihove mogućnosti dopuštaju.

Bilo je lijepo vidjeti na Letzigrund stadionu u Cirihu kako naša selekcija sa igračima iz Premijer lige ostvaruje trijumf nad domaćom Švicarskom.

edin dzeko

U reprezentaciji BiH 14 igrača porijeklom iz Premijer lige BiH

Pored Duljevića i Graovca, tu su devetorica reprezentativaca koji su nastupili protiv Švicarske, a koji su svoje karijere započeli u našoj Premijer ligi.

Jasmin Burić golman poljskog Lech Poznana koji je ušao umjesto Begovića je svoju karijeru započeo u zeničkom Čeliku. U Čeliku je svoje prve profesionalne korake napravio i Emir Spahić.

Ognjen Vranješ sada igra za Sporting Gijon, a njegova nogometna priča krenula je iz banjalučkog Borca.

U redovima Željezničara ponikli su Edin Cocalić, Ervin Zukanović, Edin Višća i kapiten Edin Džeko.

Mateo Sušić je bio član Zrinjskog, a trenutno nastupa za Sheriff Tiraspol.

Toni Šunjić i Marin Aničić su nastupali za Zrinjski. Ibrahim Šehić je karijeru započeo u Željezničaru, a Srđan Grahovac u ekipi Borca.

Pridodamo li tome još Armina Hodžića i Riada Bajića koji su bivši igači Željezničara, trenutno posuđeni mladoj reprezentaciji, onda Mehmed Baždarević u ovom trenutku raspolaže sa čak 16 igrača koji potiču iz domaćeg šampionata.

Svakako lijepe vijesti za naš fudbal, te vjerujemo kako će selektor i u budućnosti davati šansu igračima iz našeg šampionata.

Veliki motiv za mlade igrače u Bosni i Hercegovini i jasna poruka državi, društvu, investitorima i sponzorima da obrate puno više pažnje na razvoj domaćeg fudbala, posebno uslove rada i razvoja mladih igrača.

(Reprezentacija.ba)