Selektor Malkočević o šansama kadestke reprezentacije za plasman na Euro

Kadetska fudbalska reprezentacija BiH izborila je treći put zaredom plasman u elitni krug kvalifikacija za EP. Pod vodstvom selektora Sakiba Malkočevića, naša U17 selekcija igraće u grupi 3 sa Rusijom, Italijom i domaćinom Gruzijom, na turniru koji će biti održan od 15. do 20. marta naredne godine, piše Oslobođenje.

– Plasman u elitni krug je veliki uspjeh. Prezadovoljan sam, a vjerovatno je tako i razmišljanje ljudi u Savezu. Nismo velesila da možemo prijetiti. Neki žele više, no pitanje je koliko je to realno. Prethodnim dvjema generacijama nedostajalo je malo da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, rekao je Malkočević.

U kvalifikacijama za EP, čiji će domaćin biti Azerbejdžan u maju 2016, bh. kadeti osigurali su elitni krug trijumfima nad Estonijom sa 2:1 i Moldavijom 5:0 u prva dva kola.

– Poraženi smo od Ukrajine (0:3), koja je kvalitetnija. Opustili smo se i spustili smo se na zemlju. Svi protivnici u elitnom krugu su kao Ukrajina. Italija, o kojoj ne treba trošiti riječi i Rusija su favoriti. Rusi su osvojili prvo mjesto u kvalifikacijama sa devet bodova i gol-razlikom 10:0. Pobijedili smo ih na razvojnom turniru UEFA u Finskoj, no igrali su u kombinovanom timu. Gruzija stalno napreduje i često učestvuje u elitnom krugu.

Prema Malkočevićevim riječima, svaki osvojeni bod u ovoj fazi takmičenja ima veliki značaj.

– Zahvaljujući rezultatima u zadnje dvije godine napredovali smo i bili u drugom šeširu sa Hrvatskom kod izvlačenja grupa za elitni krug. Rusija je bila sa Srbijom u prvom, a Italija u trećem. Daleko od toga da ćemo se predati. Treba se poklopiti puno stvari za plasman na EP. Neophodna su nam još tri-četiri kvalitetna igrača. Oscilacije igrača u ovoj dobi su velike. Pojedinci brzo stasaju ili nestanu.

Naš sagovornik naglasio je da će se kadetski tim BiH okupiti od 15. do 23. januara u Trening-kampu N/FSBiH u Zenici.

– Fudbaleri koji su rođeni 1999. godine pripremaće se za elitni krug, a oni koji su 2000. godište za nove kvalifikacije u septembru 2016. u Moldaviji. Odigraćemo dvije prijateljske utakmice u gostima kod Crne Gore, 23. i 25. februara. Ranije smo igrali sa Crnogorcima u Baru i Podgorici. Provjere će biti pravi test za nas jer je Crna Gora prošla prvi put u elitni krug. Tada ćemo vidjeti na koga ćemo računati u Gruziji.

Plasman na šampionat Starog kontinenta U17 selekcija izboriće dva prvoplasirana tima iz osam grupa, s tim što najslabiji drugoplasirani ne ide na EP. Direktno pravo nastupa ima domaćin Azerbejdžan.

– Biće teško. Važno je da igrači budu zdravi. Dobio sam od skauta Branimira Tulića CD-ove sa utakmica Rusije, Italije i Gruzije. Bitno je da upoznamo rivale protiv kojih igramo. Biće promjena u sastavu. Neki su opravdali povjerenje protiv Ukrajine, dok drugi nisu iskoristili šansu. Pratićemo igre fudbalera iz okruženja i inostranstva. Želimo pojačati tim ako bude moguće. U ovim kvalifikacijama nastupili su uglavnom igrači iz domaćeg prvenstva, te po trojica iz liga Srbije i Hrvatske. Prošla generacija bila je sastavljena i od igrača iz Bayerna, dortmundske Borussije i Red Bull Salzburga, istakao je Malkočević.

Strateg U17 selekcije naše zemlje Malkočević prisjetio se utakmica u posljednja dva elitna kruga, kada su bh. kadeti bili blizu plasmana na Euro.

– U prošlom elitnom krugu osvojili smo četiri boda, kao i drugoplasirana Škotska, koja se plasirala na EP zbog bolje gol-razlike. Izgubili smo od Škotske sa 0:2, remizirali protiv Češke 2:2 i pobijedili Mađarsku 2:1. Prije toga, bili smo drugi u grupi iza domaćina Škotske, od koje smo poraženi 0:2, dok smo pobijedili Rumuniju 1:0 i Belgiju 2:0. Tada je samo prvoplasirani izborio završnicu EP-a. Popravili smo rejting i od ekipe koja se prije tri godine nalazila na granici treće i četvrte jakosne grupe, postali stabilan član druge jakosne grupe, izjavio je Malkočević.

(Reprezentacija.ba)