Nakon što su ga ljetos doveli iz mađarskog Ferencvarosa u redove Evertona, čelnici ovoga kluba su impresionirani njegovom brzom adaptacijom u Premiershipu i uklapanju u prvi tim.

Naš reprezentativac Muhamed Bešić nadmašio je očekivanja i postao značajna karika momčadi koju sa klupe predvodi Roberto Martinez.

Bešić se za kratko vrijeme izborio u početnoj postavi Evertona, a postao je i miljenik navijača sa Goodisona. U posljednje vrijeme ga nema često u početnoj postavi, no glavni razlog jeste što trener Martinez praktikuje rotaciju igrača i  često kombinuje.

Zavidan učinak Bešić je ostvario kada je u pitanju preciznost slanja dugih loptu po čemu je na vrhu liste najboljih u Premiershipu.

Njegov prosjek tačnosti dugih lopti iznosi 73.6%. Bolji od njega po tom pitanju su samo fudbaleri Manchester Uniteda Wayne Rooney i Michael Carrick.

Također postao je gotovo neizostavan dio početne postave našeg nacionalnog tima. Neposredno nakon njegovog ulaska u igru u prijateljskom susretu protiv Austrije, uputio je asistenciju za Hajrovića koji je postigao gol za konačnih 1:1.