U svojoj 32. godini života Zvjezdan Misimović je odlučio prekinuti igračku karijeru. Virtuoz na terenu, rekorder po broju nastupa u našoj reprezentaciji, na veliku žalost bh. navijača, se oprostio iako su mnogi priželjkivali njegove nove partije kako u klupskom tako i dresu reprezentacije BiH. 

U svijetu nogometa je ostavio upečatljiv trag i ostat će upamćen po svom “gospodskom” stilu igre. Sa pravom je dobio zvanje “čarobnjak u kopačkama” ili pak fudbalski Mozzart.

Njegovi pasovi, centaršutevi su bili gotovo savršeni. Kada je igrao na terenu dobije se osjećaj da ima “oči i na leđima” jer je u svakom trenutku imao pravo rješenje gdje uputiti loptu.

Znao je iskoristiti i milimetar prostora za atraktivnu asistenciju sugiračima. Nerijetko je protivnike je izluđivao “slalomima”, a osjetio je to i čuveni španjolski golman Iker Casillas.

Magični osjećaj je najbolje pokazao u Bundesligi kada je sa Wolfsburgom osvojio titulu prvaka Njemačke. U toj sezoni u kojoj su u dresu Wolfsburga briljirali on i Džeko, bio je najbolji asistent lige.

U dresu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine je odigrao 84 utakmice i postigao 25 golova. Svojom skromnošću i profesionalnošću je postao miljenik navijača. Posljednjih 10 godina je bez njega igra reprezentacije bila gotovo nezamisliva.

Karijeru je započeo u Bayernu gdje nije dobio pravu priliku pa je potom prešao u Bochum. Nakon epizode u Bochumu igrao je za Nurnberg, Wolfsburg, Galatasaray, Dynamo iz Moskve i na kraju kineski Guizhou Renhe.

Riječi jednostavno nisu dovoljne da se iskaže njegovo umijeće koje je pokazivao na terenu.

Osim vrlina na terenu Misimović je pomogao u mnogobrojim humanitarnim akcijama. Prošle godine je izabran za ambasadora SOS diječijih sela u Bosni i Hercegovini.

Mismoviću želimo puno sreće u životu i da mu se sve želje ostvare.

Hvala ti tata Miske!

(Reprezentacija.ba)