Fudbalska reprezentacija BiH u martu će, na meču protiv Andore, tražiti prvu pobjedu u kvalifikacijama.

U reprezentaciji svi razmišljaju isto – pobijediti Andoru po svaku cijenu, a onda do narednog kvalifikacionog meča, u junu protiv Izraela u Zenici, selektirati i sastavljati dugoročno najbolji tim koji Bosna i Hercegovina može imati u nastavku kvalifikacija, ali i sljedećem ciklusu.

Već je pisano o dilemama koje Mehmed Baždarević ima kada je u pitanju traženje trećeg napadača, a naš novi selektor sigurno puno razmišlja i o veznom redu.

Misimović najbliži Kini ili Kataru

Prethodne utakmice reprezentacije u kojima nismo na terenu imali Zvjezdana Misimovića pokazale su koliko našoj igri nedostaje jedna klasična “desetka”, koja bi uz Miralema Pjanića i Muhameda Bešića iza svojih leđa, bila glavni kanal kreiranja šansi za naše napadače.

Meša u prvom redu čeka odgovor Zvjezdana Misimovića, koji još uvijek ima status slobodnog igrača. Misketa u svojim redovima žele njemački i turski klubovi, ali kako saznajemo rekorder po broju nastupa u našoj reprezentaciji bliži je odlasku u Kinu ili Katar, a nije čak isključeno ni njegovo povlačenje iz fudbala.

Misimović u bilo kakvoj formi može uveliko pomoći u mečevima poput onih protiv Velsa ili Izraela koji će biti ključni za dobar ishod kvalifikacija. Jednostavno, lucidnost njegovih poteza i fudbalsko znanje nepredvidivi su za protivnike i često jednim potezom može odlučiti utakmicu, posebno protiv ekipa kakve su naši naredni protivnici u kvalifikacijama.

Dok Meša čeka šta će odlučiti Misimović i koliko će biti spreman za naredne nastupe reprezentacije, ulogu “desetke” od trenutnih reprezentativaca mogao bi igrati Haris Medunajnin ili Tino Sušić, možda čak i Sanjin Prcić da ima bolji status u Rennesu.

mario_vrancic_8_paderborn

Štilić, Vrančić, Hajradinović, Hadžić…

Od potencijalnih igrača na tom mjestu bi se najbolje snašao Semir Štilić (27), a moguće donekle i novajlija Mario Vrančić (25), koji također poput Medunjanina, Pjanića, Prcića i Sušića nije klasični kreator igre, klasična “desetka”.

Uz trenutno povrijeđenog Senada Lulića, te lošu klupsku formu Izeta Hajrovića, Baždarević će sigurno tražiti i nova rješenja za krilne igrače, a među njima svakako kao prvo ime se nameće Haris Hajradinović (20), koji je nakon odličnih nastupa u Slovačkoj potpisao u Gent gdje se brzo izborio za mjesto u prvoj postavi.

Na poziciji krilnog napadača može dugoročno pomoći i Eldin Hadžić (23) koji sve češće dobija ozbiljne uloge u Zaragozi koja se aktivno bori za plasman u špansku Primeru. Kvalitet utakmica koje je Hadžić imao iza sebe u ovoj sezoni sigurno su dobra preporuka za njegovu budućnost u reprezentaciji.

Nije zaboravljen ni Miroslav Stevanović (24) koji od ove godine igra u mađarskom Gyoriu.

Selektor Mehmed Baždarević sigurno treba zaviriti i u Premijer ligu BiH pogledati igrače poput Anela Hebibovića, Ivana Crnova ili Tomislava Tomića, koji uz uslov dobre klupske forme, sigurno zaslužuju pažnju selektora.

Popularni Meša, kako kaže, do sredine februara će imati uvid u kompletnu situaciju sa svim aktuelnim i potencijalnim reprezentativcima BiH, te od tog trenutka početi krojiti spisak za Andoru.

Izbora nema, Andora se mora pobijediti!

(Reprezentacija.ba)