Teško se sjetiti kada je neki bosanskohercegovački trener preuzeo veći klub od Raja Casablanca koji će u narednoj sezoni voditi naš Rusmir Cviko (52).

Dovoljno je pogledati zvanične objave kluba o Cvikinom angažmanu i desetine hiljade komentara navijača.

To i ne čudi jer Raja Casablanca na Facebooku prati preko šest miliona navijača, a na Instagramu preko tri.

Ljestvica za Cviku je postavljena visoko jer je njegov prethodnik Nijemac Josef Zinnbauer u završenoj sezoni osvojio i titulu i kup.

To je tek treća titula za Raju u posljednjih 15 godina.

Navijači ipak vjeruju da je Cviko pravi izbor, jer mu u komentarima daju veliku podršku.

Tome uveliko pomaže što je napravio prethodno dobar rezultat u Saudijskoj Arabiji, što je bio i ključni element da se ovaj veliki klub odluči za našeg trenera. Cviko u Maroko dolazi nakon što je napravio senzaciju u Saudijskoj Arabiji. Potpunog autsajdera, ekipu Al Orobah, u konkurenciji klubova sa višemilionskim budžetima, uveo je u šampionat Saudijske Arabije.

Cviko je tek četvrti trener sa naših prostora koji će voditi Raju. Prvi je bio Vahid Halilhodžić koji je klub vodio od 1997. do 1998. godine i osvojio titulu i CAF Ligu Šampiona. Njega je naslijedio Slavoljub Muslin koji je ekipu vodio samo četiri mjeseca. Silvester Takač iz Srbije je klub također vodio četiri mjeseca, ali dovoljno da 2001. godine podigne titulu prvaka Maroka.

Raja je tri puta osvojila afričku Ligu Šampiona, tri puta afrički superkup, tri puta afrički kup konfederacija, 13 puta titulu prvaka Maroka i devet puta marokanski kup.

Cviko sa novim klubom nastavlja graditi karijeru daleko od granica Bosne i Hercegovine. Prije saudijskog Al Orobaha radio je uspješno još u Kuvajtu i Kini.

Uz to je bio trener u A reprezentaciji BiH, ali i sa FK Željezničar osvojio tri titule i dva kupa u svom mandatu.

(Reprezentacija.ba)