MeÄ‘unarodna koÅ¡arkaÅ¡ka federacija (FIBA) obavijestila je KoÅ¡arkaÅ¡ki savez Bosne i Hercegovine da Luka Garza od poÄetka ovog mjeseca ima pravo nastupa za seniorsku reprezentaciju BiH.

ÄŒlan NBA ekipe Detroit Pistonsa će u naÅ¡em nacionalnom timu moći nastupati iskljuÄivo kao naturalizovani igraÄ, iako je KSBiH poduzeo sve kako bi imao mjesto u selekciji kao domaći koÅ¡arkaÅ¡.

“Zaista smo pokuÅ¡ali brojnim argumentima dokazati kako Garza zaslužuje imati status domaćeg igraÄa u reprezentaciji, umjesto da igra kao naturalizovani, za Å¡ta je predviÄ‘eno samo jedno mjesto u rosteru. MeÄ‘utim, FIBA je ocijenila da mu ne može skinuti takozvanu ‘zvjezdicu’, koja oznaÄava naturalizovanog koÅ¡arkaÅ¡a u timu, zbog toga Å¡to nije imao bh. pasoÅ¡ prije 16 godine“, govori generalni sekretar KSBiH Amer ÄŒolan te dodaje:

“Mi smo slali dokumentaciju koja potvrÄ‘uje da su Garzini roditelji joÅ¡ od 2008. godine slali zahtjeve i pokuÅ¡avali za njega dobiti pasoÅ¡ BiH, ali su nekoliko puta odbijeni. To oÄito nije bilo dovoljno. No, dobra je vijest svakako da od sada možemo raÄunati u reprezentaciji na igraÄa NBA kalibra kakav je naÅ¡ Luka Garzaâ€.

(Reprezentacija.ba)