Džanan Musa će nakon više od tri godine ponovo nastupiti za košarkašku reprezentaciju BiH.

Musa je za zvaničnu stranicu FIBA-e govorio je o predstojećim utakmicama kvalifikacija za SP protiv Češke i Bugarske, zatim o zlatnoj generaciji bh. kadeta iz 2015. godine, ali i svom sadašnjem klubu Breoganu.

BiH 26. novembra u Skenderiji dočekuje Češku u okviru kvalifikacija za SP, zatim će tri dana kasnije gostovati Bugarskoj, a Musa ističe da je naš tim sposoban za velike stvari.

“Naša ekipa je sposobna da radi stvari, koje možda nismo shvatali u prošlosti. Imamo sjajnog trenera punog energije, ima mnogo momaka koji igraju dobro i imaju veće uloge što čini napredak reprezentacije mnogo bržim. Ljeti sam stalno razgovarao s momcima i odlična je atmosfera u timu. Vjerujem da konačno možemo otići na Svjetsko prvenstvo”, govori Musa i osvrće se na grupu u kojoj je još i Litvanija:

“Ovo je veoma jaka grupa. U Europi nema laganih utakmica. Svi razvijaju svoju košarku i zadovoljstvo je vidjeti rast europske košarke. U ovom prozoru dolazimo punom snagom. Znamo da svi žele da dobiju prve utakmice. Imat ćemo motiv za pobjedu protiv Češke jer igramo pred svojim navijačima. Sve ćemo učiniti kako bi ostvarili pobjedu. Naš cilj moraju biti dvije pobjede u prva dva kola.”

Džanan je 2015. godine bio MVP U16 Europskog prvenstva. BiH je tada postala šampion Europe, a Džanan je turnir završio sa prosjekom od 23,3 poena, 9,0 skokova te 6,3 asistencije po utakmici.

“Nevjerovatno je pomisliti da je to bilo prije šest godina. Osjećam se kao da je to jučer bilo. Za moju zemlju je to bila prva medalja u historiji, a posebno da to bude zlato protiv Litvanije pred njihovim navijačima. Bio je to poseban trenutak. Takve stvari se događaju jednom u 100 godina. Uspjeli smo to kao tim. Cijela zemlja je slavila sa nama. “

Naš košarkaš je nedavno potpisao za španski Breogan i igra veoma dobro na startu sezone .

“U ovom timu mi sve odgovara i ima mnogo prednosti. Samo pokušavam da izađem na teren, unesem energiju i svoje iskustvo i pomognem momcima da odvedu tim do pobjeda. Nije uvijek sve u poenima, skokovima i asistencijama. Volim da razgovaram s njima i da sam tu za njih na svakom koraku za svoje saigrače”, kaže Džanan za zvaničnu stranicu FIBA-e.

(Reprezentacija.ba)