NaÅ¡a koÅ¡arkaÅ¡ka reprezentativka Jonquel Jones izabrana je za najkorisniju igraÄicu ženske NBA lige (WNBA).

Sjajna Jonquel je nedavno dobila priznanje od Associated Pressa za najkorisniju igraÄicu ženske NBA lige, a danas je i zvaniÄno proglaÅ¡ena i najboljom koÅ¡arkaÅ¡icom u WNBA od strane lige.

Jones ove sezone u prosjeku postiže 19,4 poena uz 11,2 skoka po susretu i sasvim zasluženo je dobila spomenutu nagradu.

InaÄe, Jones je roÄ‘ena 5. januara 1994. godine na Bahamima, dok je naÅ¡e državljanstvo dobila sredinom 2019. godine i odluÄila igrati za BiH.

Na Europskom prvenstvu ove godine za djevojke bila je naša najbolja košarkašica i predvodila BiH do sjajnog petog mjesta.

“Prilika je doÅ¡la putem mog agenta. Prije toga, tek sam jednom nastupila za Bahame i, iskreno, to nije baÅ¡ bilo najbolje iskustvo. Za mene je prilika da igram za BiH zapravo bila važna jer bih dobila evropski pasoÅ¡ i finansijski bolje proÅ¡la u Evropi. Zatim sam priÄala sa trenerom Goranom Lojom, na Äiji poziv sam doÅ¡la u Bosnuâ€, kazala je Jones za ameriÄke medije o igranju za BiH i dodala:

““NaiÅ¡la sam na veoma toplu dobrodoÅ¡licu, od prvog dana se nisam osjećala kao stranac, već kao da sam dio tima. Zatim smo pobijedili Rusiju, Å¡to je za BiH bilo prvi put u zadnjih 20 godina, tako da su ljudi bili uzbuÄ‘eni kada su shvatili i da mnogo toga možemo napraviti zajedno u budućnosti.”