Najbolji koÅ¡arkaÅ¡ BiH svih vremena Mirza DelibaÅ¡ić roÄ‘en je na danaÅ¡nji dan 1954. godine u Tuzli, a zvaniÄna stranica regionalne ABA lige posvetila je tekst legendi naÅ¡e koÅ¡arke.

“Danas je dan kada se sjećamo roÄ‘endana jednog od najvećih sportista u Äitavoj regiji – legendarnog Mirze DelibaÅ¡ića. ProÅ¡lo je skoro 20 godina otkako koÅ¡arci nedostaje jedna od najsjanijih zvijezda koje su ikada sjale na nebu naÅ¡ih prostora.

BivÅ¡a Jugoslavija je bila jedna od vodećih svjetskih sila u koÅ¡arci, regija je uvijek bila puna velikih zvijezda ovog sporta, ali je samo nekoliko njih imalo tu Äast da budu prvi sa titulom prvaka Europe.

Legendarni sastav KK Bosna, koji su predvodili Mirza Delibašić i trener Bogdan Tanjević, su 1979. godine postali prvaci Europe u košarci. To je bila kruna karijere Mirze Delibašića koji je za Bosnu odigrao preko 700 utakmica i zabio više od 14.000 poena.

Mirza je roÄ‘en u Tuzli, karijeru je zapoÄeo u Slobodu, ali je brzo promijenio sredinu i preselio se u Sarajevo. Upravo se Sarajevo pokazalo kao njegov koÅ¡arkaÅ¡i dom. Nije razmiÅ¡ljao o odlasku iz velike Bosne, sve do posljednjih godina karijere kada se preselio u inostranstvo i karijeru zavrÅ¡io u Real Madridu”, navodi se na zvaniÄnoj stranici ABA lige i dodaje:

“Zbog svoje odanosti, ne samo prema voljenom klubu, već i igri, danas je poznato kao posljednji koÅ¡arkaÅ¡ki romantik. Kakvo je znaÄenje za njega imao koncept profesionalizma najbolje pokazuje situadija kad je svoj zadnji ugovor u karijeri trebao potpisati sa Realom. NuÄ‘en mu je trogodiÅ¡nji ugovor, ali je Mirza kazao da mu ne trebaju papiri, već da mu rijeÄ predsjednika dovoljno znaÄi.

Nije ni Äudo Å¡to je dobio ogromne poÄasti za svoj doprinos – primljen je u FIBA Kuću slavnih 2007. godine, izabran je za najboljeg sportistu BiH svih vremena, a 1991. godine je izabran meÄ‘u 50 najboljih FIBA igraÄa.

KoÅ¡arkaÅ¡ka dvorana u Sarajevu danas nosi njegovo ime i svake godine se igra memorijalni turnir u njegovu Äast.”

Legendarni “KinÄ‘e” preminuo je 8. decembra 2001. godine u Sarajevu.

(Reprezentacija.ba)