Jedina dva NBA koÅ¡arkaÅ¡ka tima u kojima igraju reprezentativci Bosne i Hercegovine (BiH) odigrala su u Äetvrtak, 21. februara, svoj prvi ovosezonski duel.

U Barclays centru u Brooklynu domaći Brooklyn Netsi ugostili su Portland Trail Blazerse.

Obje ekipe se bore za Å¡to bolju poziciju u doigravanju koje poÄinje u aprilu, a ovo im je bila prva utakmica nakon All Star pauze. Portland je u Brooklyn doÅ¡ao sa neÅ¡to boljim omjerom – kao Äetvrti najbolji tim zapadne konferencije i poslije pobjede nad proÅ¡logodiÅ¡njim prvacima – Golden State Warriorsima.

Jusuf Nurkić igra svoju petu NBA sezonu, treću za Portland, uz dvocifren prosjek koÅ¡eva i skokova po utakmici – Å¡to su ujedno i najviÅ¡i procenti u njegovoj dosadaÅ¡njoj NBA karijeri. U januaru je postao prvi igraÄ u istoriji lige koji je na jednoj utakmici imao viÅ¡e od 20 poena i skokova, te viÅ¡e od pet asistencija, blokada i ukradenih lopti.


Prije utakmice Nurkić je za Glas Amerike rekao da se nada pobjedi i da je pauza njegovom timu dobro doÅ¡la da bi se novi igraÄi uklopili a povrijeÄ‘eni oporavili.

Upravo Nurkić, sa 27 poena i 12 skokova, je bio najbolji pojedinac u pobjedi Portlanda nad Brooklynom rezultatom: 113-99. Portlandu slijedi težak raspored – ovo im je bila prva od sedam gostujućih utakmica u nizu.

„Uvijek kad pobijedite dobra je stvar. Ova ekipa zadnje dvije godine igra super u nastavku sezone, poslije pauze. U NBA-u je uvijek teško pobijediti vani. Kao i uvijek mi imamo isti mentalitet, da igramo utakmicu po utakmicu i vidimo šta će to donijeti. Mislim da smo spremni“, rekao je Nurkić.

Džanan Musa, kome je ovo prva sezona u NBA, nije nastupio za Brooklyn jer je u isto vrijeme igrao za svoj tim u razvojnoj ligi – Long Island Netse – u Äijoj je pobjedi uÄestvovao sa 14 poena. Kao mlad igraÄ, sedmi najmlaÄ‘i u NBA, Musa igra na dvojnu registraciju.

„Ja sam pod stalnim ugovorom sa NBA ekipom, sa Brooklyn Netsima“, objaÅ¡njava Musa. „Oni imaju pravo da me poÅ¡alju u G ligu, to jeste razvojnu ligu, kad oni hoće. Razvojna liga je upravo kao Å¡to se i naziva, da se razvijaju mladi igraÄi koji nemaju dovoljno minuta u NBA, Å¡to je sjajna stvar za nas. I ja sam jako zadovoljan Å¡to sam sa momcima izgradio reputaciju najbolje ekipe u G ligi“.

Musa je dio ove sezone propustio i zbog dvije povrede, ali kaže da ga je sve to samo uÄinilo jaÄim: „Ja ću ovdje ostati maksimalno da se pripremam za sljedeću sezonu, da odmah od poÄetka budem u rotaciji i da imam ozbiljne minute“.

U Barclays centru je bila i grupa navijaÄa porijeklom iz BiH, u organizaciji bh. filmskog festivala koji se održava u New Yorku. Nakon utakmice su ih pozdravila oba bh. igraÄa.

Nurkić je navijaÄima u BiH koji zbog velike vremenske razlike ostaju budni da bi pratili njegove igre poruÄio da se nada da opravdava njihovo povjerenje, dodavÅ¡i da pokuÅ¡ava da predstavi BiH na najbolji mogući naÄin.

Na dan utakmice u Brooklynu igrala je i košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine bh. košarkaši su poraženi od Češke Republike. Zbog preklapanja termina sa NBA sezonom, Nurkić je u ovim kvalifikacijama za reprezentaciju odigrao samo dvije, a Musa šest utakmica.

Musa, koji je u dvoranu doÅ¡ao samo da bi pozdravio navijaÄe, rekao je da je gledao meÄ reprezentacije i da je zadovoljan onim Å¡to je vidio: „Momci koji nemaju Å¡ta da dobiju, a nemaju ni Å¡ta da izgube, a onako se bore i žive jedan za drugog. Jako sam ponosan Å¡to sam njihov suigraÄ.“

Nurkić i Musa su za Glas Amerike naveli da reprezentacija može raÄunati na njih ako se termini takmiÄenja promijene i ako budu zdravi.

„Ja svoju zemlju volim najviÅ¡e na svijetu i niko mi ne može zamijeniti moju BiH. Ja samo Äekam priliku da se NBA i FIBA rijeÅ¡e da mogu doći da igram za BiH“, rekao je Musa.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)