Nakon što je zbog povrede Jusuf Nurkić napustio pripreme naše reprezentacije javnosti se obratio Košarkaški savez Bosne i Hercegovine sa sljedećim saopštenjem:

“Jusuf Nurkić, kapiten U20 selekcije BiH, sa kojom je izborio ulazak u A Diviziju na nedavno održanom EP u Sarajevu kao najvažniji igraÄ i neko ko je svojom borbenošću i koÅ¡arkaÅ¡kim kvalitetom oduÅ¡evio sve navijaÄe naÅ¡e reprezentacije kao i trenere, ujedno je dobio poziv i za A koÅ¡arkaÅ¡ku reprezentaciju BiH.

PrikljuÄivÅ¡i se pripremama A selekcije koja će 13. 08. 2014. godine krenuti u joÅ¡ jednu borbu za odlazak na Evropsko Prvenstvo, Jusuf Nurkić je od Selektora DuÅ¡ka Ivanovića nakon prijateljske utakmice sa Å vedskom u Zenici 27.07.2014. zatražio slobodno dan viÅ¡e u odnosu na ostale igraÄe kako bi zavrÅ¡io privatne obaveze i obaveze prema svom novom klubu Denver Nagetsima.

Iako koÅ¡arkaÅ¡ka reprezentacija BiH ima vrhunski tim doktora sa dugogodiÅ¡njim iskustvom u sportskim povredama, radi zdravlja naÅ¡eg najperspektivnijeg igraÄa i njegovog samopouzdanja u narednim kvalifikacionim utakmicama, Selektor DuÅ¡ko Ivanović mu je dozvolio odlazak.

Nakon Å¡to je istekao rok za povratak na pripreme koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije, Jusuf Nurkić je na apsolutno iznenaÄ‘enje struÄnog Å¡taba, medicinskog tima reprezentacije BiH i svih uposlenika KS BiH, obavijestio Kancelariju KS BiH da se neće vratiti u trening kamp jer njegova koljena nisu dobro i mora se lijeÄiti.

Nakon tog obavjeÅ¡tenja, mladi igraÄ Jusuf Nurkić nikome nije želio odgovoriti na brojne pozive koje smo mu uputili iz KS BiH, a njegove izjave smo mogli pratiti iskljuÄivo kroz odreÄ‘ene medije, Å¡to smatramo neozbiljnim pristupom jednog A reprezentativca, NBA igraÄa, a pogotovo Kapitena jedne od selekcija BiH.

Neodgovorno napuštanje košarkaške reprezentacije BiH od strane Jusufa Nurkića pred najvažnije kvalifikacione utakmice naše državne selekcije u ovoj godini i u kojoj osim što se borimo za deveti nastup na Evropskim Prvenstvima, direktno zavisi i finansijski opstanak svih košarkaških selekcija BiH smatramo teškim prekršajem discipline i odnosa prema državnom grbu.

Pogotovo ako se uzme u obzir da Jusuf Nurkić nijedan zdravstveni nalaz nije dostavio naÅ¡em medicinskom timu. Na naÅ¡u žalost, FIBA sankcije po ovom pitanju ne tretiraju NBA igraÄe. U suprotnom, ponaÅ¡anje Jusufa Nurkića bi od strane KS BiH već bilo drastiÄno sankcionisano. KS BiH će u svakom sluÄaju razmotriti i u narednom periodu donijeti odluku o sankcijama za naruÅ¡avanje discipline i ugrožavanja rezultata koÅ¡arkaÅ¡ke reprezentacije BiH.”

(Reprezentacija.ba)