Bivši bh. selektor ističe kako je njegov tim tek na pola puta od opstanka

Safet Sušić je ponovo došao u žižu turske sportske javnosti. O našem treneru se pišu hvalospjevi, nakon što je skoro pa otpisani Alanyaspor, praktično izvukao iz drugoligaškog ambisa.

Pape je na klupi ovog kluba ostvario dvije pobjede i remi. I sam Sušić u razgovoru za Avaz.ba kaže da je bilo objektivno da njegova ekipa dobije oba meča kući, ali nije očekivao s ovakvim rezultatima.

Alanyaspor je u subotu s 4:1 pobijedio Adanuspor, prije toga su donijeli bod s teškog gostovanja iz Trabzona (0:0) te nadigrao Genclerbirligi s 3:0.

Sedam golova

“Postigli smo sedam golova u dva meča kod kuće. Takve rezultate Alanyaspor nije imao prije mene, pa su možda turski novinari malo iznenađeni. No, brzo to prođe. izgubiš jednu utakmicu i odmah dođe kontra”, kaže Sušić.

Naš stručnjak, koji je prije Alanyaspora s uspjehom vodio Istanbulspor, Rizespor, Ankaragucu, Konyaspor i Ankaraspor, kaže da i dalje njegova ekipa ima najteži raspored od svih konkurenata u borbi za ostanak.

“Do kraja imamo pet susreta kući, a sedam u gostima. Ostali konkurenti imaju sedam mečeva kući. Nadam se da ću prije zadnjeg kola imati četiri boda prednosti u odnosu na Rizespor. Ne bih volio da u Rize idem s manjom bodovnom razlikom. Predstoji nam borba, koja možda tek sada kreće”, kaže Sušić.

Pape je komentirao i remi koji je ostvario u Trabzonu.

“Ta nam je utakmica dala krila. Taj remi niko nije očekivao. I dalje smatram da još nisam ništa napravio u Alanyasporu, ali sam na dobrom putu da nešto ostvarim. Vidjet ćemo, možda će naredni mečevi ponuditi neki rasplet, povoljan po nas”, govori Sušić.

On je komentirao i igru ostalih konkurenata.

“Bursa sigurno ostaje, oni igraju dobro, a i ekipa im je odlična, iako imaju samo tri boda više od nas. Kayserispor je doveo sedam igrača u ovoj pauzi. Koliko sam čuo planirali su u prethodna četiri susreta osvojiti četiri boda, a upisali su ih svih 12. Oni su mi skoro sigurni. Adanaspor i Gaziantepspor su u najtežoj situaciji i nadam se da su to skoro pa dva sigurna putnika za drugu ligu. Ko će biti treći? Nadam se da nećemo mi “, oprezan je bivši bh. selektor.

Naš najbolji igrač svih vremena dodaje da se u Turskoj situacija na tabeli mijenja iz utakmice u utakmicu.

“Ekipa igra sjajno i to je ono što mi daje nadu. Igrali su oni dobro i dva-tri kola prije mene, ali nisu imali sreće. Tek sam na pola puta od opstanka, ali vjerujem da ću Alanyju ostaviti u ligi”, priča nam Sušić.

S druge strane, turski mediji kažu da se na Bahcesehir Okullari Areni igra odličan nogomet kako je Sušić preuzeo ovu ekipu. Pape je i kao igrač uvijek bio čvrsto na zemlji, a takav je i kao trener.

“Lijepo je to što pišu, ali začas mediji u Turskoj, kao i u svijetu, okrenu ploču kada krene loše. Vidjet ćemo šta će nam donijeti naredna utakmica protiv Basaksehira”, kaže popularni Pape.

Operacija kuka

Do kvalifikacijske pauze u Turskoj će se igrati još tri kola. Sušić trenutno u planu ima da ostane u Alanyi.

“Djeca su u Parizu i trenutno sumnjam da ću otići do Francuske ili Bosne i Hercegovine. No, nikada se ne zna”, tajanstven je trener Alanyaspora.

Sušić je, osim što je bio vrhunski nogometaš, i odličan teniser. Rekreativno je znao dobiti svoje prijatelje. Možda zato što su mu tereni na Roland Garrosu blizu stana u Parizu. No, kako je operirao kuk prije 10 mjeseci, s teniskim reketom se veoma malo druži.

“Nisam uzeo reket u ruke od operacije. Pomalo trčim s igračima na treningu i to je sve. Čak ni mali nogomet ne igram. Neću da rizikujem”, kazao je Sušić za Avaz.ba.

(Reprezentacija.ba)