U18 BiH sutra igra četvrtfinale Eurobasketa protiv Francuske

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je izborila plasman među osam najboljih mladih selekcija Starog kontinenta, javlja Basket.ba.

Iako su izabranici Josipa Pandže pretrpjeli poraz od Latvije, pobjede nad Litvanijom i Izraelom, kao i bolja koš razlika, odveli su ih u narednu rundu takmičenja.

Plasmanom u četvrtfinale Evropskog prvenstva naši Zmajevi ostvarili su glavni cilj koji su zacrtali pred odlazak na Eurobasket, što potvrđuju i riječi Emira Čerkezovića:

– Ja mislim da smo nesretno izgubili od Latvije. Jeste da su oni bolje ušli u meč, ali mi smo se ponovo vratili u utakmicu, preokrenuli je u jednom trenutku, držali se zajedno, ali nam to nije bilo dovoljno da dođemo do trećeg trijumfa. Ne trebamo žaliti mnogo, jer smo ostvarili cilj koji smo imali, a to je da izborimo plasman među osam najboljih u Evropi. Voljeli bismo da tu ne bude kraj, ali naspram sebe ćemo u četvrtfinalu imati izuzetno kvalitetnu selekciju Francuske. Imaju jako dobre igrače koji su fizički jaki i svjesni smo da ćemo imati dosta problema pod košem. Ipak, nisu ni oni nepobjedivi. Moraju i Francuzi imati neke loše strane koje trebamo pokušati iskoristiti. Respektujemo im maksimalno, ali nismo ni mi slučajno tu gdje jesmo. Želimo i mi pobjedu u sutrašnjem meču.

Riječi hvale na račun našeg protivnika u četvrtfinalu ima i Dino Kobić, koji smatra da Zmajevi imaju kvalitet da se suprotstave favorizovanim Francuzima.

O tome koliko je Francuska jaka ne treba mnogo govoriti. Pokazali su svoj kvalitet u grupnoj fazi takmičenja, ali pokazali smo ga i mi. Mi smo u mečevima u grupi pokazali da imamo timski duh i da smo psihološki jaki. Protiv Izraela smo uspjeli da se vratimo iz velikog minusa i riješimo utakmicu u našu korist, a to ne može svako. Iz tog razloga mislim da uz veliku borbenost i naše maksimalno zalaganje na parketu možemo do dobrog rezultata protiv Francuske – jasan je Kobić.

Na Evropskom prvenstvu u Turskoj danas je slobodan dan, koji je naša reprezentacija iskoristila kako bi se što bolje odmorila pred četvrtfinalni meč koji ih očekuje sutra.

Sutra od 18.45 časova naši hrabri Zmajevi odmjeriće snage sa favorizovanom selekcijom Francuske , koja je bila dominantna u grupnoj fazi takmičenja, gdje je zabilježila sva tri trijumfa.

(Reprezentacija.ba)