Generalni sekretar N/FS BiH smatra da je krajnje vrijeme da se počne razgovarati o problemima

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je inicijator konferencije pod nazivom “Finansijski  i organizacioni problemi sportskih klubova – kako spriječiti gašenje sporta u BiH”, koja će se održati sedmog decembra u hotelu “Terme” na Ilidži.

Tim povodom generalni sekretar N/FS BiH Jasmin Baković je za službeni sajt N/FS BiH odgovorio na neka od pitanja koja se nameću kad je riječ o sportu i aktuelnim problemima.

Sport u BiH danas se susreće sa mnogobrojnim problemima, ipak kao najprioritetnije možemo izdvojiti finansijske i organizacione. Zašto je to tako?

“Razlozi su višestruki. Prije svega, treba uzeti u obzir činjenicu da živimo u ekonomski nerazvijenoj državi, opterećenoj finansijskim problemima u svim segmentima društvenog djelovanja. Zbog toga je investiranje u razvoj sporta na nezadovoljavajućem nivou, daleko ispod realnih  potreba. Također, pravni status  sportskih organizacija je diskutabilan. Kao udruženja građana, u zakonskom smislu, imaju identična prava i obaveze kao i ostala udruženja bilo kojeg tipa i takav vid organizovanja za mnoge je neadekvatan”, rekao je Baković i nastavio:

“Činjenica je da su mnoga zakonska rješenja koja se odnose na finansijske obaveze sportskih udruženja  nedovoljno precizna i ostavljaju mogućnost fleksibilnog tumačenja postupajućih organa. Ne treba zaboraviti da postoje i različita zakonska rješenja zavisno od entitetske pripadnosti.  Posebno pitanje je organizovanost sportskih kolektiva, uključujući i strukovne saveze i klubove. Mnogi od njih nemaju neophodne ljudske i materijalne resurse za kvalitetno funkcionisanje, a veoma su česte i promjene menadžmenta, tako da nema  kontinuiteta koji je veoma bitan za svaki kolektivitet”.

IMG_3601 bakovic ljubojevic

Šta je konkretno uradio N/FS BiH kako bi pomogao klubovima koji nastupaju u takmičenjima koja vodi i organizuje N/FS BiH?

“Prije svega, Savez je odgovarajućim aktivnostima u posljednjih nekoliko godina olakšao finansijsko poslovanje klubova u prvom stepenu takmičenja kojim neposredno rukovodi.  Sponzorstvom lige i ukidanjem kotizacije za takmičenje klubovi su ostvarili značajne uštede. Nadalje, pomogli smo premijerligaškim  klubovima realizacijom konktretnih infrastrukturnih  projekata, čiji je cilj bio stvaranje povoljnijih uslova za odigravanje utakmica i treniranje. Ne treba zanemariti ni činjenicu da smo u jednom trenutku, interevencijom kod nadležnih poreznih organa, omogućili pojedinim klubovima da prevaziđu probleme i izbjegnu moguće blokade poslovanja, odnosno funkcionisanja”.

Šta možemo očekivati od ove konferencije?

“Konferencija sigurno ne može riješiti sve probleme klubova, niti strukovnih saveza, ali može biti početak rješavanja svih otvorenih pitanja i traženje puteva i modaliteta koji će sportskim kolektivima omogućiti sigurniji status i određene olakšice u kontekstu izvršavanja zakonskih  obaveza, a na taj način i izvjesniju budućnost. Treba imati u vidu da državne reprezentacije i najuspješniji klubovi predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na međunarodnim takmičenjima i da su sportski ambasadori koji promovišu našu državu. Zbog toga zaslužuju maksimalnu podršku i razumijevanje nadležnih institucija”.

Da li N/FS BiH planira da i u naredoj godini organizuje konferencije sa sličnom tematikom?

“N/FS BiH je inicirao organizaciju prve konferencije ovakve vrste smatrajući da je krajnje vrijeme za akciju. Na tome nećemo stati. Idemo dalje, ako budemo istrajni, sigurni smo da možemo ostvariti konkretne rezultate koji će spriječiti gušenje sporta i gašenje sportskih kolektiva. Naravno, potrebna nam je podrška Olimpijskog komiteta BiH, koju već imamo, kao  i podrška drugih sportskih asocijacija, s kojima dijelimo slične probleme. Vjerujemo da će i predstavnici kompetentnih organa na državnom i entitetskom nivou  iskazati spremnost za dijalog i odlučnost da adekvatnim zakonskim rješenjima i drugim mjerama pomognu u rješavanju akumuliranih problema”.

(Reprezentacija.ba)