Uoči utakmice Grčka – BiH

U fudbalu se ne živi od sjećanja, pa grčka reprezentacija u nemiru dočekuje večerašnji susret protiv Bosne i Hercegovine.

Njemački trener na kormilu grčke Michael Skibbe zna da u tekućim kvalifikacijama Grčka još uvijek nije imala ozbiljan ispit i da će se tek na večerašnjoj utakmici vidjeti kakvu on to selekciju zapravo ima. Grci su svjesni da ih je Kipar nadigrao u Atini, te da preostale dvije pobjede protiv Estonije i Gibraltara ne predstavljaju nikakvu garanciju kvalitete.

Iako naizgled nebitan, domaći poraz od prije par dana od Bjelorusije, donio je dodatni nemir grčkoj reprezentaciji.

skibbe-greece-national-team-4-1

Bolji smo od Grčke

Skibbe je najavio pobjedu protiv nas, ali je svjestan da je danas fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na papiru jači protivnik od Grčke.

Njemački stručnjak zna da je njegovoj selekciji današnji duel na domaćem terenu puno važniji nego našoj, ali i da reprezentativci Bosne i Hercegovine danas igraju u puno većim i boljim klubovima nego li njegovi igrači, te je svjestan da će Grčka večeras kao rijetko kada morati da se osloni na njihovo opasno oružje – kombinaciju nevjeovatnih discipline, patriotizma i fanatičnog odnosa prema fudbalu.

Sve ovo dalo je Mehmedu Baždareviću puno razloga za razmišljanje. Informacije iz tabora naše selekcije govore da u našem stručnom štabu razmišljaju o nešto ofanzivnijoj formaciji gdje bi se jako spora grčka odbrana razbila našim brzim krilnim igračima u kombinaciji sa kreativnim Pjanićem i sjajno raspucanim Džekom.

Meša zna koliko ga je koštala prevelika ambicija u Briselu, ali kao treneru koji svom poslu pristupa analitički i studiozno, sigurni smo kako će donijeti pragmatičnu odluku na osnovu stvarnog odnosa snaga. I to je do njega, a ostalo je na našim igračima.

edin-dzeko-miralem-pjanic-bosna-reprezentacija-bih

Dobar nastup donosi dugoročni mir

Možda večerašnja utakmica nije odlučujuća za krajnji tok kvalifikacija, ali naši reprezentativci u nju moraju ući jako i hrabro kao da se radi o utakmici finala Svjetskog prvenstva. Tako to mora biti na svakoj utakmici reprezentacije, a posebno na ovoj večeras, koja bi od Bosne i Hercegovine mogla dugoročno napraviti još veću i ozbiljniju reprezentaciju.

Naši Zmajevi večeras nemaju pravo na strah i svojim odlučnim nastupom od prve sekunde moraju da uliju strah u kosti grčkim fudbalerima i navijačima koji su svjesni da nakon Estonije, Gibraltara i Kipra na megdan izlaze perjanicama Rome, Juventusa, Lazija, Schalkea, Chelsea, Werdera, Palerma…

Hrabro i jako

Osim njemačkih i španskih navijača u reprezentativnom fudbalu niko više ne očekuje ljepotu na terenu, ali navijači Bosne i Hercegovine sa pravom očekuju odlučan i hrabar nastup naše reprezentacije – sve ono što oni objektivno i mogu.

Zato Zmajevi, potvrdite da ste veliki igrači, odigrajte fanatično baš kao Grci i tako dopustite svom kvalitetu da donese prevagu u ovoj važnoj utakmici.

Jako – kao da je finale!

(Reprezentacija.ba)