Najvažnije o Grčka – BiH

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u 20,45 sati gostuje Grčkoj u četvrtom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Ovo su najvažnije stvari koje morate znati o večerašnjoj utakmici:

POVREDA EDINA VIŠĆE

Zbog povrede na posljednjem treningu Edin Višća neće konkurisati za utakmicu. U zvaničnoj prijavnici igrača za utakmicu zamijenio ga je Miroslav Stevanović. Višća je u ovim kvalifikacijama igrao dvije utakmice od prve minute, a sa svojim Istanbulom za koji je zabio četiri gola je na vrhu tabele turskog šampionata.

BAŽDAREVIĆ RAZMIŠLJA O POBJEDI

Selektor Mehmed Baždarević zadovoljan pripremama, prije povrede Edina Višće, najavio je kako njegov tim u Atinu dolazi sa velikim ambicijama i da razmišlja o pobjedi. Baždarević je ponovo poručio kako kvalitet ne znači ništa

picmonkey-collage

GRČKA – UVIJEK OPASNI ŠAMPION EUROPE

Grčka je pod kormilom njemačkog stručnjaka Otta Rehhagela senzacionalno osvojila Euro 2004. Od tada svojom disciplinom i defanzivnom igrom predstavljaju noćnu moru za svakog protivnika. Ipak od Svjetskog prvenstva 2o14. godine Grčka je doživjela mnoge promjene, te objektivno nemaju više onu snagu kao prije. Za Grčku više ne igraju igrači na koje smo se već i navikli poput Samarasa, Gekasa, Karagounisa…

VIŠE OD 15 TV. KANALA

U Bosni i Hercegovini gledaoci će utakmicu pratiti putem državne televizije BHT 1, a diljem svijeta na više od 15 kablovskih, satelitskih i internet kanala.

>>> Listu tv. kanala koji prenose Grčka – BiH pogledajte ovdje

GRCI NISU IMALI VELIKU UTAKMICU

Grčka nakon tri kola ima devet bodova i gol razliku 8:1. Mi imamo tri boda manje i gol razliku 7:4. Ipak, ne zaboravite da su osim Estonije i Kipra Grci igrali još sa Gibraltarom, a mi sa Belgijom. Večerašnja utakmica za Grke će biti prva teža utakmica u kvalifikacijama.

-jonas-eriksson

SUDI ŠVEDSKI MILIONER

Kvalifikacionu utakmicu između Grčke i Bosne i Hercegovine sudit će jedan od najboljih svjetskih sudija Jonas Eriksson (42) iz Švedske.  Švedski arbitar je dijelio pravdu u finalu finalu Europa lige između Seville i Liverpoola (sezona 2015. / 2016.), a sudio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine i na Europskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj.

Zanimljivo da je Eriksson 2007. godine prodao 15% vlasništva švedske medijske kompacije IEC i posto milioner (tada zaradio oko 6 miliona funti). “Novac me nije promijenio. Najbolja stvar koja mi se dogodila u životu je kada sam postao fudbalski sudija. A to je ono što najviše volim da radim”, kazao je jednom prilikom Eriksson.

MICHAEL SKIBBE

Selektor Grčke je Nijemac Michael Skibbe (51). Svoju igračku karijeru završio je već u 22. godini kada je u dresu Schalkea kao vezni igrač pokidao ligamente. Odmah postaje trenerom mladih ekipa u Schalkeu. Iste godine prelazi na istu funkciju u BVB gdje napreduje deset godina i 1998. godine postaje trenerom prvog tima. Na Euru 2004 radi kao pomoćnik u reprezentaciji Njemačke Rudi Volleru. Kasnije tri godine vodi Bayer Leverkusen nakon čega odlazi raditi u više turskih klubova gdje pravi i najveći rezultat u karijeri – osvaja turski Superkup sa Galatasarayem. Grčku je preuzeo kao trener Eskisehirspora.

Edin Džeko reprezentacija BiH Bosna

Foto: Reprezentacija.ba

DŽEKIN 50. GOL

Edin Džeko večeras će nastupiti 82. put za Bosnu i Hercegovinu. Postigne li gol, a vjerujemo da hoće, biće mu to 50. pogodak u dresu BiH. Svoj prvi gol za BiH postigao je 2. juna 2007. godine u svom debiju kada smo pobijedili Tursku sa 3:2 na Koševu. Nedavno je istakao kako mu je to najvažniji gol u karijeri.

GRCI VIŠE VOLE KLUBOVE

Grčki navijači sa puno više emocija i strasti prate utakmice lokalnih klubova, nego li utakmice reprezentacije. To ide do tih granica – da npr. najekstremniji navijači PAOK-a navijaju protiv Grčke kada ona igra u Atini, a ne u Solunu kako bi oni to željeli. Upravo zato na utakmicma grčke reprezentacije nema paklene atmosfere kakva je karakteristična za utakmice Olympiakosa, Panathinaikosa, PAOK-a…

BIH SKUPLJA OD GRČKE

Igrači Bosne i Hercegovine zajedno vrijede više od 111 miliona eura, za razliku od Grka čija je vrijednost procijenjena na nešto više od 90 miliona eura. Naš najskuplji igrač je Miralem Pjanić iz Juventusa koji vrijedi 38 miliona eura. Najskuplji grčki reprezentativac je Sokratis iz BVB-a koji je procijenjen na 22 miliona eura. Zanimljivo je da smo u prosjeku nešto iskusnija reprezentacija, odnosno da je naš tim prosječno star 27,8 godina, a Grci 26,9 godina. Prvi strijelac Grčke je Mitroglu sa 12 golova. Edin Džeko u Bosni i Hercegovini zabio je 49 golova. U kvalifikacijama za SP 2018 Mitroglu je zabio dva gola, kao i Torosidis. Džeko je zabio tri gola.

bh. navijači

BIH BODRI 1.000 NAVIJAČA

Našim navijačima bilo je predviđeno nešto manje od 2000 ulaznica za tribine stadiona Karaiskakis. Ipak, naš tim će u Atini bodriti nešto više od 1000 ljudi većinom pristiglih iz Bosne i Hercegovine.

Grčka policija pozvala je naše navijače da se okupe na Aveniji Leforos Syggrou odakle će ih uz policijsku pratnju otpratiti do stadiona Karaiskakis.

Stadion Karaiskakis prima više od 33.000 gledalaca, a na njemu svoje utakmice igra Olympiakos.

(Reprezentacija.ba)