Korisno sportsko druženje najmlađih u Hadžićima

Danas, 19. oktobra 2016. u Osnovnoj školi “6.mart” u Hadžićima, humanitarna nevladina organizacija Cross Cultures Otvorene zabavne škole fudbala (CCPA OFFS) iz Bosne i Hercegovine održala je inkluzivni čas zabavnog fudbala za dječake i djevojčice.

Ova aktivnost je održana u sklopu globalne kampanje Football People Action Weeks, koja se tradicionalno održava u mjesecu oktobru u više od 60 zemalja Evrope i svijeta.

Za vrijeme inkluzivnog časa, dječaci i djevojčice su kroz igre razgovarali o tome koliko je važno da svi rade zajedno, te da prime drugog i drugačijeg u svoje timove kako bi uz svačiji doprinos lakše zajedno došli do pobjede.

Nakon igara zabavnog fudbala, pedagog i nastavnica tjelesnog odgoja su sa učesnicima i učesnicama razgovarali o važnosti inkluzije u društvu, nakon čega su školi ispred organizacije CCPA OFFS donirane fudbalske lopte za još uspješniji nastavak rada sa djecom.

Projekat Football People Action Weeks, čiji je glavni nosilac na globalnom nivou organizacija Fare Network, predstavlja ujedinjenu borbu protiv svih barijera koje isključuju određene skupine ljudi iz društva. U periodu između 6. i 20. oktobra razne formalne i neformalne grupe, profesionalni fudbalski klubovi i udruženja slave moć fudbala u borbi protiv diskriminacije i na terenu, a i društvenim mrežama, te organizuju razne aktivnosti, kao što su utakmice, obrazovne radionice, fudbalske turnire i dr. kako bi promovisali društvenu inkluziju i podigli svijest o njoj.

(EBBE COMMS)