Mladi igrači donose potrebnu svježinu

Fudbalska reprezentacija BiH u ponedjeljak navečer savladala je Kipar sa 2:0.

Nismo igrali lepršavo, ali nismo odustajali cijelu utakmicu, pa su konstantni napadi i trud urodili plodom u posljednjih 20 minuta utakmice kada je Edin Džeko postigao dva gola (70. i 80. minuta).

PIŠE: Bojan Selesković

Ipak, javnost je svjesna, a to je poslije utakmice istakao i Senad Lulić, kako reprezentacija BiH više ne igra lepršav i atraktivan fudbal, te da za razliku od prijašnjih kvalifikacija izgledamo izmorenije i tromije.

Nije to ni nikakvo čudo obzirom da ove kvalifikacije nose isti igrači kao u prethodna dva ciklusa, te da su svi, sasvim prirodno, stariji četiri godine u odnosu na, recimo, kvalifikacije za SP 2014.

Budućnost će pokazati da li je ova selekcija igrača, kojoj je povjerenje dao Mehmed Baždarević,  kadra izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018., ali ono što smo svi vidjeli je, da je ulazak Izeta Hajrovića (25) i Tine Sušića (24) posljednjih pola sata igre protiv Kipra donio jedan potpuno novi tempo našoj reprezentaciji. Sličan onome kakav smo pokazali na Kirin Kupu u Japanu.

Možda je upravo to i bila taktika Mehmeda Baždarevića – da u posljednjih pola sata igre ubaci naš tim u petu brzinu, ali sigurno da će selektor tokom pauze od novembra do marta morati debelo razmisliti zašto ne dati priliku još nekolicini mladih igrača koji igraju dobro i redovno u jakim i ozbiljnim europskim ligama poput Holandije i Turske i tako donijeti potrebnu svježinu našem timu.

Hajrović je odmah po ulasku bio opasan po protivnički gol, a Tino Sušić osim odlične “predasistencije” Pjaniću, napravio je i još nekoliko sjajnih poteza i driblinga. Uz Bešića i Džeku, Sušić je u ovom trenutku vjerovatno jedini naš igrač koji se usuđuje ući u dribling i napraviti prodor 1 na 1.

U nedostatku Bešića Cimirot (23) je mogao biti taj koji bi loptu sa centra brzo doveo do naših napadača, a mladi igrači koji redovno igraju za Konyaspor u turskoj Superligi i Europa Ligi poput Hadžiahmetovića (19) i Miloševića (21), ali i superbrzog Duljevića (22) iz FK Sarajevo sigurno predstavljaju igrače koji svojom energijom i vrhunskim talentom i znanjem mogu puno pridonijeti modernizaciji sredine naše reprezentacije.

Upitno je kako u ovoj reprezentaciji nema mjesta za Samira Memiševića (23) i Darija Dumića (24) koji igraju dobro u Holandiji. Sigurno ništa lošije od Šunjića u njemačkoj cvajti i Cocalića u Belgiji. Pa ni od Zukanovića u Italiji.

Uz prihvatanje situacije da u napadu reprezentacije imamo gužvu uz tri kvalitetna centrafora Džeku, Ibiševića i Đurića, koji su u dobroj formi, možda bi onoj postavci u Belgiji umjesto Ibiševića i Đurića više odgovarao Hodžić (21). “Ibišević na jednu stranu, a svi ostali na drugu” često su govorili raniji selektori naše reprezentacije hvalivši njegov karakter. Legendarni Vedo je kralj šesnaesterca i igrač koji devet od deset kontakata sa loptom u protivničkom 16-ercu pretvara u gol, ali kao rasni centarfor nije igrač može dobro zadatke 30 ili 40 metara od protivničkog gola. Hodžić bi sa svojom tehnikom i brzinom kretanja sa loptom tu bio daleko korisniji.

Ne zaboraviti ni Bajića (22), ali ni golmana Karačića koji sa svojih 20 godina brani u turskom Adanasporu.

Nabrojani igrači jesu mlađi i neiskusniji, ali zar je potrebno da čekaju kao Elvir Rahimić da napune 31 godinu da zaigraju za reprezentaciju? Na kraju krajeva i Meša Baždarević je sa 23 godine debitovao za Jugoslaviju.

Obaveza selektora jeste u prvom redu plasman na završni turnir, ali svaki selektor mora razmišljati i koliko će perspektivnu selekciju igrača ostaviti za budućnost Bosne i Hercegovine.

Iako smo svi često ružili Safeta Sušića zbog njegovog mentaliteta “sve ili ništa” i često preofanzivne taktike, ni Mehmed Baždarević neće dobiti prevelike komplimente javnosti odluči li cijele kvalifikacije igrati ovako kako je to izgledalo protiv Belgije i Kipra.

2402990_w1

Njegova eventualna odluka da priliku da nekolicini mladih i kvalitetnih igrača sigurno bi mu u javnosti donijela veliku podršku, takvu koja ga na čelu reprezentacije BiH može ostaviti i duže nego li čak i dobri rezultati reprezentacije.

Mladi igrači sigurno neće trebati toliko puno da se motivišu kao njihove starije kolege da za reprezentaciju odigraju sa sto posto svojih mogućnosti, a na kraju krajeva, na posljednjem UEFA-inom seminaru za europske selektore, prvak Europe selektor Portugala Fernando Santos istakao je kako je tajna uspjeha Portugala timski duh i idealna kombinacija mladih i iskusnih snaga.

S obzirom da je Mehmed Baždarević jedina osoba koja ima uvid u sve informacije vezane za našu reprezentaciju, sigurni smo kako će napraviti prave poteze i učiniti sve kako bi se Bosna i Hercegovina našla 2018. godine u Rusiji.

(Reprezentacija.ba)

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo Reprezentacija.ba portala i Reprezentacija.ba portal ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.