Arnel Jakupović (26) svojim igrama za Maribor skrenuo je pažnju selektora Austrije Ralfa Ragnicka koji ga je pozvao.

Jakupović, koji prema javno dostupnim podacima ima pasoše BiH i Austrije, je ove sezone u 12 mečeva zabio sedma golova i jednom asistirao.

Iako je rođen i odrastao u Austriji, Jakupović u medijskim istupima nije nikada skrivao koliko je vezan za našu zemlju izjavljujući da je njegova krv isključivo bosanska. Međutim uprkos tome sve ukazuje na to da debi u dresu Zmajeva neće ni dočekati.

Biće to donekle i presedan da se neki igrač odrastao u Austriji, a sa bh. pasošem ili porijeklom odlučio za crveno-bijelo dres. Posljednjih godina praksa je uveliko obrnuta.

Jakupovića je za naredne utakmice pozvao austrijski selektor Ralf Rangnick koji će mu dati šansu u Ligi nacija protiv Slovenije i Norveške. Pored njega na najnovijem spisku debitant je također i Kevin Stoger iz Borussije M'Gladbach.

Ranije je vrlo uspješno igrao za sve omladinske selekcije Austrije. Za U19 i U21 u 30-ak nastupa zabio je čak 18 golova.

– Poziv Jakupoviću je iznenađenje. Radi se o igraču koju je ponikao u bečkoj Austriji, odakle je kasnije išao u Middlesbrough, Empoli, Juventus i Sturm, a golgeterski instikt je pokazao u Mariboru. U prilog mu svakako ide i to što selekcija Austrija ne briljira u napadu. Odsutni su Gregoritsch, Kalajdžić i Entrup, piše portal kleinezeitung.at.

Sve je izvjesnije da Jakupović neće još dugo nositi dres Maribora, a danas se u hrvatskim medijima pojavila informacija da će njegova naredna destinacija u karijeri biti Osijek. Za njega će ovaj klub isplatiti odštetu koja se kreće u razini milion eura i bijelo-plavima bi već na raspolaganju trebao biti za nedjeljni susret s Hajdukom.

Jakupović je igrao za Austriju Beč odakle kao veliki talenat 2015. godine odlazi u M'Boro koji ga tada šalje u U21 ekipu. Kasnije je bio u omladinskim kategorijama Empolija, Juventusa, pa onda i seniorskim Sturma, Domžala… Konačno se prošle sezone skrasio u Mariboru.

(Reprezentacija.ba)