U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine svečano je predstavljen bh. tim olimpijaca koji će od 26. jula do 11. augusta ove godine nastupati na Ljetnim olimpijskim igrama u glavnom gradu Francuske – Parizu, saopšteno je iz OK BiH.

Bh. tim na Olimpijskim igrama Pariz 2024 predstavljaju Lana Pudar, Larisa Cerić, Aleksandra Samardžić, Mesud Pezer i Jovan Lekić.

Foto: OK BiH

Prilikom predstavljanja naših najboljih sportista prisutnima se obratio predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Izet Rađo, koji je rekao:

“Ispred nas sjede heroine i heroji, koji su BiH odveli na planetarni i najveći sportski događaj gdje se 206 zemalja i 10.500 sportistkinja i sportista bore za prestiž, bore u duhu univerzalnog olimpijskog gesla, brže, više, jače, ali i zajedno… Svaki vaš napor, korak, svaka suza i osmijeh, doveli su nas do ovog momenta. Sada je vrijeme da zajedno ispišemo istoriju, da na OI u Parizu, nastupite hrabro i postignete vaš maksimum, da ostvarite vaše olimpijske snove i da na najbolji način predstavite svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu.

Zašto ste danas heroine i heroji, zato što ste se izborili i uspjeli da svojim trudom, naporom i odricanjem, preskočite visoko kodirane olimpijske norme i da od populacije koja broji 7.5 milijardi ljudi na ovoj našoj zemaljskoj kugli, budete među 10.500 heroja i heroina koji će se boriti za odličja, za medalje, za rekorde…

Svi koji osvoje medalje su super heroine i super heroji, koje kroz istoriju slavi cijeli svijet. U ime Olimpijske porodice BiH, želim se zahvaliti i vašim porodicama, trenerima, klubovima i savezima koji su uložili veliki trud i iskazali veliku posvećenost na putu ka vašim olimpijskim snovima.“

Foto: OK BiH

Prisutne je pozdravila i ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak koja je istakla:

“Dragi naši olimpijci iako ste trenirali u nejednakim uvjetima, postigli ste vrhunske rezultate kojima ste se uspjeli kvalificirati na Olimpijske igre u Parizu. Ove Igre će biti vrhunac vašeg truda i rada. Želim vam mnogo sportske sreće i uspjeha. Vidimo se u Parizu!“

Foto: OK BiH

Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas, dragi sportisti i treneri sa vama ovdje. Želim vam da u Parizu budete jaki, brzi i zdravi, da date svoj maksimum, a mi ćemo u svakom momentu biti uz vas“, rekao je Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Foto: OK BiH

Vi ste najbolji od najboljih i vi ste za nas već pobjednici. Želimo da svake godine što više naših sportaša učestvuje na ovakvim i sličnim smotrama. Ministarstvo je pokrenulo procese koji će poboljšati uvjete za bh. vrhunski sport. Želim vam mnogo osmijeha na licima i sreće na borilištima“, rekla je ministrica kulture i sporta Federacije BiH Sanja Vlaisavljević.

Svečanom ispraćaju bh. olimpijskog tima prisustvovao je i Ambasador Francuske, zemlje domaćina Igara, NJ.E. François Delmas koji je u svom obraćanju podsjetio na prijateljske odnose naše dvije države, te istakao da je BiH imala posebnu ulogu u historiji olimpijskih igara.

Bh. tim u Parizu osjetit će gostoprimstvo, ljubav i poštovanje građana Pariza, uz odlično organizovane Igre. Inkluzija, ravnopravnost i ekološka održivost su prioriteti ovogodišnjih Olimpijskih igara u Parizu.“

Šef misije Said Fazlagić je predstavio naš olimpijski tim, a njih će pratiti pet trenera, plivanje – Damir Đedović, Goran Grahovac, judo-Branislav Crnogorac, Arijana Jaha, atletika – Mehmed Skender i fizioterapeut Miodrag Ranđelović, u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

Također je saopštio, a odlukom Izvršnog komiteta OK BiH, da će na ceremoniji otvaranja zastavu nositi Larisa Cerić i Mesud Pezer, a na ceremoniji zatvaranja Lana Pudar. Također je predstavljeno svečano odijelo koje će nositi olimpijci i treneri na svečanoj ceremoniji otvaranja.

Svoje nade i očekivanja su iznijeli svi naši olimpijci, koji su se zahvalili Olimpijskom komitetu BiH na velikoj podršci tokom četvorogodišnjeg ciklusa priprema za ostvarenje Olimpijske norme i koji su obećali dati svoj maksimum i ostvariti najbolje rezultate.

Foto: OK BiH

Mesud Pezer:

“Ovo su moje treće igre po redu. Dat ću sve od sebe da ostvarim što bolji plasman na ovim Igrama i na taj način što bolje da predstavim svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Želim puno uspjeha i sreće svim mojim kolegicama i kolegama“.

Foto: OK BiH

Jovan Lekić:

“Ovo su moje prve olimpijske igre i zaista sam sretan što imam priliku da predstavljam svoju državu na najvećoj sportskoj smotri na svijetu. Nikad ne odustati od svojih ciljeva, boriti se do kraja bez obzira na okolnosti, discipinovan um i tijelo uvijek daju najbolje rezultate.“

Foto: OK BiH

Larisa Cerić:

“Drago mi je da sam uspjela po treći put da ispunim normu za Olimpijske igre, te imam šansu po treći put da ostvarim svoj san. Nadam se da ću se na ovim igrama u Parizu uspjeti predstaviti u najboljem svjetlu. Pariz je moj sretan grad, te nakon evropske i svjetske medalje, nadam se da ću uspjeti ispuniti svoj najveći san, a to je da osvojim Olimpijsku medalju.“

Foto: OK BiH

Aleksandra Samardžić:

“Jako sam srećna što sam uspjela ispuniti normu za svoje prve Olimpijske igre, Jedva čekam svoj nastup u Parizu i nadam se da ću se pokazati u najboljem svjetlu i obradovati sve ljubitelje sporta u Bosni i Hercegovini.“

Zahvaljujem se sportistima na rezultatima i ostvarenoj olimpijskoj normi, kolegama trenerima na mukotrpnom radu sa sportistima, te posebna zahvalnost ide Olimpijskom komitetu BiH, Judo savezu BiH i klubovima naših olimpijaca bez čije podrške ne bi danas bili ovdje. Siguran sam da ćemo svi dati svoje maksimume u borbama za medalju“, rekao je najtrofejniji judo trener u Bosni i Hercegovini, Branislav Crnogorac.

Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (18) se trenutno nalazi na pripremama u Atini iz koje je poslala video poruku pred put u Pariz.

(Reprezentacija.ba)