Poslije pet odigranih kola u grupi 9 kvalifikacija za Europsko prvenstvo, mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na posljednjoj poziciji sa samo dva osvojena boda i jedina je u grupi bez pobjede.

Izabranici Darke Nestorovića pružili su jučer blijedu partiju i odigrali 0:0 protiv Kazahstana u Astani.

Iako je za Kazahstan Darko Nestorović na raspolaganju imao ofanzivno izuzetno kvalitetnu i dobru ekipu, naš selektor nije se usudio napasti protivnika, čak ni u posljednjih deset minuta utakmice kada smo imali igrača više.

Iako se u šali govorilo da ćemo protiv Kazastana sigurno odigrati neriješeno, jer ovaj napad može dati golova koliko god odbrana primila, na kraju nismo uspjeli postići gol. A, vjerujemo, uz malo hrabrije odluke selektora da smo mogli.

u21 selekcija bih

Bajiću ni minute protiv Kazahstana, Nestorović u tri utakmice sa samo četiri izmjene

Zanimljivo da je Mehmed Baždarević ustupio Nestoroviću Armina Hodžića (najbolji strijelac zagrebačkog Dinama u tekućoj sezoni) i Riada Bajića (najbolji strijelac turskog Konyaspora u tekućoj sezoni) za duel sa Kazahstanom, pa je samim tim naš mladi  u ofanzivom segmentu bio znatno jači u odnosu na prijašnje susrete u kvalifikacijama.

Kada se tu doda i Deni Milošević (jedan od najboljih mladih igrača belgijskog šampionata), bh. selekcija je mogla i morala puno više pokazati u jučerašnjoj utakmici.

Armin Hodžić je odigrao kompletan susret, ali mnogima nije jasno zbog čega Riad Bajić nije dobio priliku da zaigra, pogotovo u posljednjih desetak minuta, kada je naš tim imao igrača više na terenu (domaći dobili crveni karton).  Ostaje i nejasno, zašto barem Bajić nije ostao u “A” reprezentaciji kada je očigledno da selektor Nestorović na njega u startu nije ni računao.

u21 selekcija bih

Panika kod kazastanskog presinga

S druge strane, ponajbolji mladi fudbaler Kazahstana Maksim Fedin (19) je u zimskom prelaznom roku potpisao za Spartak iz Subotice, a ostatak selekcije čine igrači iz domaćeg šampionata.

Poznato je da Kazahstanci u posljednje vrijeme ulažu enormne sume novca u infrastrukturu, stručne kadrove, jačaju nacionalni šampionat, ali naša reprezentacija je morala osvojiti više od jednog boda u dvomeču sa Kazahstanom te pružiti puno bolju igru.

Svaki put kada bi mlada selekcija Kazahstana napravili presing, naši reprezentativci bi panično reagovali i izgubili loptu, dok je kretnja većine bh. igrača bez lopte bila veoma loša i samim tim nismo uspjeli uspostaviti dominaciju na terenu.

Također, vrijedi spomenuti i da je Nestorović u zadnja tri kvalifikaciona susreta, izvršio samo četiri izmjene od mogućih 12 (dvije u sudijskoj nadoknadi).

darko nestorovic

U reprezentaciji samo dva klasična defanzivca, alternativa možda i nema

Naš selektor je pred Kazahstan pozvao 18 fudbalera, među kojima su bila samo dva defanzivca i to stoperi Siniša Saničanin (Mladost Lučani) i Aleksandar Jovičić (Rudar Prijedor).

Eldar Čivić i Kerim Memija su jučer igrali na pozicijama lijevog, odnosno desnog beka, ali oba fudbalera u svojim klubovima češće igraju na krilnim pozicijama.

Objektivno gledajući, Nestorović i nema puno bolje alternative u defanzivi, međutim vezni red i ofanzivni dio naše selekcije (s obzirom na kvalitet u odnosu na protivnika) trebao je biti prevaga u ovom duelu.

Na spisku je i bilo nekoliko igrača, koji u svojim klubovima rijetko dobivaju priliku za igru, dok poziv nije dobio jedan od najboljih zadnjih veznih u Premijer ligi BiH, Dino Beširević, momak koji standardno nastupa za Radnik iz Bijeljine, najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela sezone i polufinalistu Kupa BiH.

Pozitivno – nastupali mladi rođeni 1996. i 1997. godine

Ipak, pozitivna stvar je što veliki broj fudbalera rođenih 1996. i 1997. godine nastupa za naš mladi tim i svi će oni moći nastupati za U21 selekciju BiH u narednom kvalifikacionom ciklusu.

Goran Karačić, Kerim Memija, Eldar Čivić i Ćazim Suljić su 1996. godište, a Ajdin Redžić, Amir Hadžiahmetović i Amer Gojak 1997. godište.

Upravo su Redžić, Hadžiahmetotović, Memija, Čivić standardni članovi našeg mladog tima, dok je Gojak upisao debitantski nastup protiv Kazahstana.

Mlada selekcija BiH pod vodstvom Darke Nestorovića:
Prijateljske utakmice:

BiH – SAD (tim do 23 godine) 2:5
BiH – Turska 2:1

Zvanične utakmice:

Norveška – BiH 2:0
BiH – Kazahstan 1:2
Švicarska – BiH 3:1
BiH – Engleska 0:0
Kazahstan – BiH 0:0

(Reprezentacija.ba)