Na Ilidži su održane radionice za obuku sudija i asistenata suđenja Premijer lige Bosne i Hercegovine u vezi sa upotrebom VAR tehnologije u našem premijerligaškom takmičenju, koja će biti implementirana od naredne takmičarske sezone i na našim terenima, saopšteno je iz FS BiH.

Pored toga, danas je u prostorijama FS BiH u Sarajevu počeo „kick-off meeting“ sa predstavnicima FIFA-e koji su odgovorni za uvođenje VAR tehnologije u sisteme takmičenja saveza pod okriljem svjetske fudbalske asocijacije.

Predstavnici FIFA na ovom sastanku su Michael Bailey iz odjela za sudije i suđenje, koji je ujedno menadžer za strategiju i nove tehnologije FIFA.

Pored njega je prisutan i Bhaveshan Moorghen koji je zadužen za sprovođenje, implementaciju i kontrolu uvođenja VAR/AVAR tehnologije u naš sistem takmičenja.

Generalni sekretar FS BiH Adnan Džemidžić je o ovom događaju rekao:

“Danas je veoma značajan dan za nas jer smo započeli „kick-off meeting“ sa stručnjacima FIFA-e za uvođenje VAR tehnologije u naše takmičenje. Ovo je veoma bitan korak u planiranju i koordinaciji svih aktivnosti koje će nas dovesti do potpune realizacije i konačne implementacije VAR tehnologije u našoj zemlji. Predstavnici iz FIFA-e će nam dati smjernice o svim tehničkim aspektima, edukaciji sudija i proceduralnim koracima koji nas očekuju u daljem periodu. Zahvalni smo FIFA-i na velikoj podršci u ovom bitnom segmentu unaprjeđenja rada Saveza, podizanje nivoa kvaliteta suđenja u našoj premijer ligi.“

Džemidžić je zadovoljan pomacima u implementaciji ovog značajnog projekta:

“Veliko je zadovoljstvo vidjeti napredak koji se postiže u okviru održanih radionica i napredne obuke za implementaciju VAR tehnologije u naš sistem elitnog takmičenja. Sve ovo predstavlja značajan iskorak za bosanskohercegovački fudbal, što evidentno potvrđuje našu posvećenost unapređenju kvaliteta organizacije stalnih takmičenja. Svi učesnici pokazuju visoki nivo profesionalizma i nesebičnog entuzijazma, što nas iskreno uvjerava da ćemo biti spremni za uspješnu implementaciju VAR-a u narednoj takmičarskoj sezoni. Ovo nije samo tehnički napredak, već i korak koji će donijeti koristi, ne samo sudijama, igračima i klubovima, već i svim navijačima i ljubiteljima fudbala u našoj zemlji.“

VAR projekt menadžer Ognjen Valjić i glavni VMO (VAR match official) instruktor Elmir Pilav sa svojim saradnicima će predstavljati NS/FS BiH na ovoj radionici.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16