Miralem Pjanić (34) je danas putem svojih društvenih kanala objavio da se oprašta od dresa reprezentacije BiH.

Pjaniću su se u komentarima javili brojni bh. fudbaleri, bivši saigrači iz Juventusa i Lyon, a komentar je ostavio i predsjednik FS BiH Vico Zeljković.

Hvala za sve majstore, mnogo ćeš nedostajati reprezentaciji, kao čovjek i kao fudbaler. Vrata FS BiH su za tebe uvijek otvorena“, napisao je Zeljković.

Inače, Pjanić je za A selekciju BiH nastupao punih 16 godina.

Odigrao je 115 utakmica za BiH te postigao 17 golova.

Miralem je jedini od dva igrača, uz Edina Džeku, koji su za BiH igrali više od 100 utakmica. Ukupno je i peti strijelac Bosne i Hercegovine svih vremena.

Bio je jedan od ključnih igrača generacije koja je 2014. godine izborila Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Ono najvažnije značajno je proslavio Bosnu i Hercegovinu igrajući za najveće svjetske klubove. Treba podsjetiti Pjanić je nosio dresove velikana Lyona, Rome, Juventusa, Barcelone i Besiktasa.

Sa Juventusom je osvojio čak sedam pehara, od čega čak četiri titule prvaka Italije. I tu nije bio neki sporedni posmatrač, nego jedna od glavnih uloga.

Nevjerovatno zvuči da je igrao 83 utakmice Lige Šampiona gdje je 11 puta pogodio i 12 puta asistirao. 

Najviše utakmica u karijeri igrao je u Romi – ukupno 185. Iako se njegova epizoda u Barceloni smatra neuspješnom, i tamo je odigrao 30 utakmica i osvojio španski kup.

Ne čudi zato da je na društvenim mrežama globalno najpopularniji Bosanac i Hercegovac, kao i da su ga klubovi ukupno platili preko 110 miliona eura. Ne računajući njegovu ličnu platu.

(Reprezentacija.ba)