Novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, Sergej Barbarez, u saradnji sa Emirom Spahićem imat će slobodu u odabiru stručnog štaba Zmajeva.

Kako je za Reprezentacija.ba još ranije najavio potpredsjednik FS BiH Irfan Durić prevagnula je inicijativa da se u reprezentaciju angažuju i bivši veliki igrači. Bajramović, Čustović, Varešanović i Baljić imaju najozbiljnije trenerske karijere, ali još je tu 15-ak bivših Zmajeva koji su nastavili kao treneri.

Zlatan Bajramović je želja cijele bh. javnosti da bude u stručnom štabu Sergeja Barbareza. Na ljeto 2011. godine završio je igračku karijeru. Zatim je bio pomoćnik u St. Pauli II i HSV-u. Samostalno je vodio Bahlinger. Od 2016. godine je u njemačkom Karlsruheru. Vodio je drugi tim, juniore, bio privremeno rješenje na klupi prvog tima, a najviše je vremena na funkciji pomoćnika šefa stručnog štaba.

Vedad Ibišević je nakon okončanja igračke karijere 2021. godine odmah uplovio u trenerske poslove. U Herthi je dvije godine bio trener u stručnom štabu gdje je radio sa Felixom Magathom, a potom je pola godine bio šef Akademije Herthe. Od februara ove godine radi kao pomoćnik u stručnom štabu New Yorka. Zanimljivo da ga je u New York pozvao Sandro Schwarz s kojim je radio u Herthi – što potvrđuje kvalitet Ibiševića.

Sejad Salihović je također karijeru završio 2021. godine u drugom timu Hoffenheima. Zatim je dvije godine radio kao pomoćnik kadetske ekipe Hoffenheima i drugog tima ovog kluba.

Mensur Mujdža je jedan od mlađih bh. trenera. Trenutno radi kao pomoćnik u Gorici od 2023. godine. Ranije je vodio U19 ekipu ovog kluba. Igračku karijeru završio je 2017. godine.

Kenan Hasagić je dobro poznato ime i u trenerskom poslu. U Istanbulu je 2013. završio golmansku karijeru. Od augusta 2018. do novembra 2019. godine bio je trener golmana reprezentacije BiH. U Premijer ligi BiH dvije godine radio je kao trener golmana Mladosti iz Doboja kod Kaknja, godinu dana u Tuzla Cityu, te tri godine u Željezničaru.

Jedan od kandidata za poziciju trenera golmana može biti i Adnan Gušo. Gušo je u nekoliko navrata radio sa golmanima Želje, mlađim selekcijama kluba sa Grbavice, a u reprezentaciji BiH bio je od 2016. do 2017. godine.

Mirsad Dedić je također poznato premijerligaško trenersko ime. Golmane je trenirao u Slobodi i Tuzla Cityu devet godina.

Foto: NK Hajduk

Adnan Čustović je veoma zanimljivo ime koje treba biti u opticaju. U reprezentaciji BiH radio je kod Dušana Bajevića skoro godinu dana, a radio je i sa Slavenom Bilićem kojem je bio pomoćnik u kineskom SH Portu. Pomoćnik je bio u Kortrijku, Ooestendeu, SH Portu i Hajduku do oktobra prošle godine. Samostalno je vodio Oostende, Beveren i Kortrijk. Već deset godina radi kao trener.

I Dragan Blatnjak je radio u Hajduku, ali nakon Čustovića. Blatnjak je u Hajduku bio pomoćnik od oktobra 2023. goine do aprila 2024. godine. Ranije je samostalno vodio niželigaše Primorac, Zadar i Zagoru. U Zadru je bio i pomoćnik. Trener je od 2015. godine.

Elvir Rahimić je još jedan bivši Zmaj koji je u trenerskim vodama i radio je u reprezentaciji. Tri godine je bio trener u stručnom štabu Zmajeva, a još je godinu bio pomoćnik u CSKA i vodio je Akademiju moskovskog velikana u kojem je završio igračku karijeru 2014. godine.

Elvir Baljić je okačio kopačke o klin 2008. godine. Bio je potom pomoćnik Safetu Sušiću od 2010. do 2014. godine. Samostalno je vodio Karabukspor i Tuzla City, a u CV-ju još ima poslove pomoćnika u Alanyasporu i Akhisarsporu.

Nermin Šabić je karijeru okončao 2010. godine. Nakon toga je bio sportski direktor Čelika, pomoćnik u Mladosti i Željezničaru, a kao šef struke vodio je Zvijezdu Gradačac, Mladost DK, Longjin, TOŠK, te U17 reprezentaciju BiH.

Mirko Hrgović je 2016. rekao zbogom igračkoj karijeri. Kao pomoćnik je potom radio u pet klubova, Širokom Brijegu, Sheriffu, sinjskom Junaku, BJ Guoanu i Šibeniku. U Kini je radio u stručnom štabu Slavena Bilića.

Edin Mujčin je od 2016. godine pomoćnik u stručnom štabu Lokomotive. Radio je sa čak sedam trenera u ovom klubu, a ranije je radio u Sesvetama i Gorici.

Samir Muratović je bio pomoćnik Mehi Kodri prošle godine u famoznih 40 dana. Pored toga, bio je sportski direktor Tuzla Citya i trener mlađih selekcija u Sturmu.

Foto: FK Sarajevo

Mirza Varešanović ima solidno trenersko iskustvo iza sebe. Davne 2003. godine je završio igračku karijeru. Glavni trener je bio dva puta u Sarajevu, te Veležu, Olimpiku i Tuzla Cityu. Tri godine je bio selektor Olimpijske reprezentacije BiH.

Sanel Jahić je također u trenerskim vodama. Od 2020. godine vodi mlađe selekcije u Željezničaru.

Mladen Bartolović je od 2016. godine u trenerskom poslu. Bio je trener Bedema, godinu dana je bio šef struke Cibalije, a od 2018. godine je skaut ovog kluba.

Veldin Muharemović, nekadašnji kapiten Sarajeva nakon igračke karijere nastavio je i trenersku karijeru u Luksemburgu. Tamo je od oktobra 2022. godine pomoćnik u prvoligašu CS Fola Esch.

Ostaje vidjeti da li će njihovo iskustvo biti dovoljno za uspješan rad reprezentacije, odnosno da li trebaju uključiti i nekog od iskusnijih bh. ili stranih trenera u svoj rad.

Podsjetimo, Sergej Barbarez je u petak predstavljen kao novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine. Emir Spahić će biti direktor Zmajeva.

(Reprezentacija.ba)