Senad Kreso, internacionalni selektor i trener u penziji, za Reprezentacija.ba komentariše aktuelnosti u fudbalu.

Novi komentar donosi podsjećanje na metodu biranja selektora Bosne i Hercegovine, te izostanak javnog konkursa, ali i bilo kakvih kriterija pri biranju šefa struke Zmajeva.

Kao i svake godine Premijer liga BiH je najaktuelnija i najpraćenija. Nije zbog toga što je neki kvalitet već što se u njoj i oko nje sve i svašta dešava.

Drugi segment koji trenutno zaokuplja pozornost sportske javnosti i koji se pojavio poslije neuspjelog baraža je – ko će biti selektor A tima u sljedećem, kako kaže predsjednik saveza, dužem periodu. Kao što je poznato, Savi Miloseviću je istekao ugovor. Da li će dobiti novi ugovor trenutno je nejasno jer savez se ne oglašava osim nekoliko intervjua predsjednika saveza gdje je govorio i o selektoru. U tom intervjuu predsjednik saveza lukavo je promovisao novu mogućnost – a to je “Selektor na duži period”. Naglasio je da “javnost iritira stalno mijenjanje selektora”.

Dakle Savo ima velike šanse da bude taj sa “dugoročnim ugovorom” jer to ” zaslužuje” zbog onih famoznih 85 minuta protiv Ukrajine.

Kako se bira selektor prema pravilniku?

Za izbor selektora savez ima “Pravilnik o reprezentacijama” gdje se u Članku 24 kaze – Svaka državna reprezentacija iz člana 4. ovog Pravilnika ima selektora kojeg na prijedlog predsjednika Tehničkog komiteta NS/FS BiH imenuje Izvršni odbor NS/FS BiH.

Ovo je po Pravilniku, a u praksi ni blizu napisanog u Članu 24.

To nije samo u ovo Vicino doba. Isto je bilo i u Begićeva vakta.

Interesantan je izbor selektora u decembru 2020. tj prvi pokusaj da se izabere selektor. Prvobitno je bilo planirano. ako je vjerovati medijma, da u Komisiji koja će Izvršnom odboru predložiti ime novog selektora sjede Elvedin Begić, Vico Zeljković, Ivan Beus, Irfan Durić i Milorad Sofrenić. Sve sportski “znalac do znalca” , tačnije “sportski radnici bez kvalitetnih fudbaskih referenci”.

Ipak se odustalo od ove komisije fudbalskih neznalica te je osnovana svojevrsna Stručna komisija koju će činili Emir Spahić i Zvjezdan Misimović. Zna se kako se to završilo. Petev je ustoličen u selektorsku fotelju. Ni Misimović, a ni Spahić prije nisu bili članovi nijedne komisije u NFSBIH. Mi smo trenutno bez selektora pa u sljedećem periodu nadati se da ćemo ga imati jer u ostatku ove godine očekuju nas dvije jake prijateljske utakmice i Liga nacija.

Ima li konkursa? Koji su kriteriji?

Nisam mogao doći do podatka da li se kandidati prijavljuju na objavljen konkurs NFSBIH ili to rade sportski agenti koji su vjerovatno dobro uvezani sa predsjednikom saveza, članovima IONFSBIH, sportskim direktorom Misimovićem i na kraju sa predsjednikovim savjetnikom iz Beograda, koji je valjda i sam blizak menadžerskim strukturama.

Da li će o izboru selektora odlučivati IO NFSBIH ili neka ad hoc komisija? Nije poznato ni koje uslove kandidat za selektora treba da ispuni. Samo se kaže da trebamo selektora koji će nas odvesti na određeno takmičenje.

Ipak po zadnjem izboru selektora mogu se razaznati uslovi koje kandidat treba da ispuni. Prije svega, da bude “fudbalska legenda” I da je duži period bez posla. Da mu je trenersko iskustvo minimalno dvije godine i da po izjavama tvrdi da mi imamo igrača za bolje rezultate te vjeruje u ovu reprezentaciju.

Interesantan je jedan dio sadržaja konkursa za selektora jedne evropske reprezentacije. Pored uobičajenog standarda koji mora imati kandidat (profi licenca , iskustvo u radu sa seniorskim ekipama, dobri rezultati…) treba: da posjeduje potrebno međunarodno iskustvo, da posjeduje dokazano fudbalsko taktičko znanje, da posjeduje iskustvo u vođenju vrhunskih igrača, da zna integrisati mlade igrače…

Belgijski savez je pet godina pratio rat trenera Roberto Martineza prije nego su ga postavili za selektora 2016. Već 2020. su bili PRVI na FIFA rang listi. Mi nismo Belgija niti ćemo ikada biti, ali možemo “krasti” tuđa iskustva i ispravne postupke koji će pomoći, u ovome slučaju, razvoju našeg reprezentativnog fudbala i uopšte bh. fudbala.” naveo je Kreso.

(Reprezentacija.ba)