Fenerbahce je sinoć iznenadio cijeli fudbalski svijet. Utakmicu Superkupa protiv Galatasaraya počeli su sa juniorima, a potom su u drugoj minuti napustili teren.

Tako je Fener nastavio sa “ratom” sa Fudbalskim savezom Turske, a jutros su objavili oštro saopštenje.

Nabrojali su mnoge stvari koje su ih natjerale na ovo, a prisjetili su se i napada vatrenim oružjem u Rizeu prije devet godina.

“Nepravde koje smo doživjeli, zavjere terorističke organizacije, pokušaj ubistva naše nogometne ekipe nakon gostovanja u Rizeu, pokušaj linča nad našim nogometašima na zadnjem gostovanju, a sudijskim maltretiranjem je ukradeno naše ligaško prvenstvo. Jedan od faktora koji nas najviše boli i tjera da preispitamo svoju trenutnu situaciju je taj što je pokušaj ubistva i dalje neriješen.

I tadašnja uprava htjela je istupiti iz lige na neko vrijeme, ne igrati na utakmicama i odgoditi ih. Utakmice su nastavljene nakon uvjeravanja s najvažnijih nivoa naše države. ‘Bez brige, pronaći ćemo kriminalce’, govorili su nam tada, a prošlo je 9 godina. I dalje nema napretka. Ovo su samo neki od događaja koje sam naveo. Možemo povećati ovaj popis.

Dužnosnici kluba i policije nisu poduzeli potrebne mjere opreza od početka utakmice koja je sigurno bila visokorizična. Hajde, nisu, ostavimo to po strani. Unatoč tome, napetost s početka utakmice i nastavak rasta tenzija… Zar to uopće nisu osjetili? Zar nisu shvatili da bismo barem trebali poduzeti potrebne mjere opreza u drugom poluvremenu? Ne, nisu ih poduzeli.

Iskusni državni službenici i policajci lako su mogli naslutili gdje bi utakmica mogla ići. Zar nisu osjetili? Zar nisu osjetili? Na ovo treba odgovoriti. Činjenica da su najviši predstavnici naše države u tom gradu izazvali ovaj incident nikako nije događaj za olako shvatiti. Vidimo da je do sada bio ozbiljno podcijenjen.

Vrijeme je za resetiranje turskog nogometa”, stoji u saopštenju Fenerbahcea.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16