Treba ponoviti i stotinu puta kako je reprezentacija Bosne i Hercegovine svojom kvalitetom osigurala sebi situaciju da se nalazi na korak do EURO 2024.

Zmajevi su u Ligi Nacija čak kolo prije kraja osigurali prvo mjesto i plasirali se u baraž. I to u grupi sa solidnim reprezentacijama. Rumunijom koja je već na EURO 2024, Finskom koja je kao treća u kvalifikacijama za EURO 2024 također izborila baraž, te Crnom Gorom koja je do kraja kvalifikacija bila u igri za plasman.

I opet ponoviti. Rezultatska kriza u kojoj se nalazi reprezentacija nikako nije ogledalo kvalitete našeg tima, nego rezultat vještački stvorene krize kroz sumanuto rukovođenje reprezentacijom koja je od decembra 2022. kao osvajač grupe Lige Nacije, pa do decembra 2023. godine imala čak četiri selektora. A uz to još “minirana” pokušajem dogovaranja utakmice protiv Rusije, ali i izjavama “kako mnogi igrači nisu dostojni reprezentacije”, “kako ovakvi rezultati nisu problem jer se BiH i prije nije plasirala na velika takmičenja” i razno-raznim floskulama ispaljenim za pravljenje cjelokupne javnosti budalama.

Dolazak Huseinbašića popravio raspoloženje navijača, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Neko će reći da se to radilo smisleno zbog podrivanja BiH, a neko će vjerovati da je to bilo nenamjerno, ali samo nestručno. Kako god Zmajevi su ovim metodama na kraju došli u situaciju da imaju i čak i dobar dio svojih navijača protiv sebe koji ih na društvenim mrežama ubijaju uvredama.

Ali ono najgore – prvi put u svojoj historiji postali su ekipa za koju se prije svake utakmice samo pitalo sa kolikom će razlikom izgubiti. Trenutno mjesto na FIFA listi je ocjena rada svih onih koji su odlučilvali o sudbini selektora i reprezentacije.

Ali svi oni su nebitni u ovoj priči.

Sada su samo bitni Zmajevi i njihova intimna vjera u svoju sudbinu.

Prilika koju imaju je stvarno odlična – plasirati se na veliko takmičenje bez potrebe da pobjede neku od najvećih europskih reprezentacija

Jer uz svo poštovanje Ukrajini, ona ne spada u velike reprezentacije – čak ni sa svojim igračima Arsenala, Chelsea, Real Madrida, Girone, Evertona i AFC-a… Rezultati to potvrđuju – ipak Ukrajina od našeg posljednjeg duela u zvaničnim mečevima ima poraze od Velsa, Irske, Škotske, a jedine pobjede protiv Malte i Sjeverne Makedonije. Malta im je u oba meča postigla pogodak, jednom čak i povela. Naravno, ne treba zaboraviti da su u kvalifikacijama za EURO 2024 namučili Englesku i Italiju, ali ipak nemaju pobjedu protiv velike reprezentacije. Možda je najpreciznije reći da su kvalitetom slični nama u vrijeme naše dobre forme – dobri, ali ne nerješivi.

Naravno i takva Ukrajina je bolja od forme u kojoj mi dočekujemo ovaj meč. Ali sasvim sigurno da uz formaciju Save Miloševića bez previše rizika, te puni angažman naših igrača, na svom terenu, ovakvoj Ukrajini možemo barem biti konkurentni.

Pa dozvolite patriotama ove države bar toliki optimizam.

A ova generacija možda neće imati Edina Džeku, ali obećava da u svim linijama ima najbolje igrače u posljednjih 20 godina reprezentacije BiH. Pa već su u najvećim klubovima Europe.

Sada im treba samo jedna dobra utakmica… I sreća koja dođe sa vjerom u sebe i sa borbom!

Sretno Zmajevi, u inat svima!

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16