Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uoči polufinala baraža za EURO 2024 se nalazi u vještački stvorenoj krizi. Zmajevi imaju niz loših rezultata, ne zbog manjka kvaliteta, nego zbog katastrofalnog rukovođenja reprezentacijom – tjeranjem uspješnog selektora, aferom “utakmice protiv Rusije”, promjenom čak četiri selektora u 12 mjeseci

Da ova ekipa ima kvalitet pokazala je sjajnim rezultatima u Ligi Nacija. Naša reprezentacija je vrijedno i zasluženo još kolo prije kraja u grupi osigurala prvo mjesto, te izborila plasman u baraž za EURO 2024. Ne na lijepe oči, nego na borbu i kvalitet.

Upravo tako naši Zmajevi moraju ući u utakmicu protiv Ukrajine – sa shvatanjem da su se isključivo svojim kvalitetom doveli u situaciju da su na korak do EURO 2024.

Neće biti lako prelomiti to u glavi, posebno jer su se od posljednjih uspjeha svi horski trudili da ubijede naše igrače kako ne znaju igrati fudbal i kako su oni glavni krivci za loše rezultate. Od predsjednika, direktora, selektora, pa na kraju i navijača koji su prihvatili ovaj opasan narativ i svojim komentarima ubijali i ono malo samopouzdanja preostalog u srcima Zmajeva.

Upravo zato, naši igrači trebaju iz inata prema svima, možda ludo zvuči ali i čak prema svojim navijačima, da izađu i svom silom pokažu svoju kvalitetu i na kraju iskoriste priliku koju su, opet ponoviti, sami sebi stvorili.

Raduje da Savo Milošević ima dobar rejting među našim igračima, a iz reprezentacije čujemo da “ima ono nešto kao Ivajlo Petev” da igrače usmjeri na pravi kolosjek. Milošević nema veliko trenersko iskustvo, pa i ne tražimo od njega čudo – nego samo da ponovo budemo barem “tvrd orah”.

Milošević danas okuplja ekipu u Sarajevu, tačnije na Ilidži u hotelu “Austria and Bosnia”. Zmajevi će se pripremati naredna tri dana na Stadionu Grbavica, a ukupno ih je 27:

Golmani: Ibrahim Šehić (Al Khaleej), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca)

Odbrana: Amar Dedić (RB Salzburg), Jusuf Gazibegović (Sturm), Eldar Čivić (Ferencvaros), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Adnan Kovačević (Rakow), Dennis Hadžikadunić (HSV), Renato Gojković (Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu)

Vezni red: Rade Krunić (Fenerbahce), Gojko Cimirot (Al Fayha), Ivan Bašić (Orenburg), Benjamin Tahirović (Ajax), Miralem Pjanić (Al Sharjah), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa) , Amar Rahmanović (Samara)

Napad: Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Said Hamulić (Lokomotiv Moskva), Smail Prevljak (Hertha), Dal Varešanović (Rizespor)

Bosna i Hercegovina – Ukrajina, polufinale baraža za EURO 2024, 21. mart 20:45 sati, Bilino Polje, Zenica.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16