Oleksandr Zinchenko (27) je jedan od najboljih igrača reprezentacije Ukrajine, a za zvaničnu stranicu je govorio o situaciju u državi i ratu sa Rusijom.

Zinchenko ističe da je teško ljudima objasniti šta se sve dešava u Ukrajini.

„Niko ne može da shvati kroz šta Ukrajinci prolaze, posebno oni koji su trenutno u zemlji, pokušavajući da se prilagode bombama iznad glave. Već imam dvoje djece i ne mogu zamisliti da moja porodica mora da se krije u skloništu za vrijeme noćne sirene.

Ljudima je veoma teško objasniti šta se dešava u Ukrajini. Mi fudbaleri koji igramo u inostranstvu ovde pričamo o tragediji našeg naroda i trudimo se da pomognemo koliko možemo”, kazao je igrač Arsenala i dodao:

“Razumijem da su ljudi u određenoj mjeri umorni od rata, ali potrebno je nastaviti. Ne znamo šta će se dogoditi u narednim godinama, tako da se moramo držati zajedno.

Mi, fudbaleri, imamo dodatnu odgovornost. Ukrajincima možemo dati pozitivne emocije, nasmijati ih, usrećiti ih barem na nekoliko minuta. Naša je dužnost pružiti im radost. To pokušavamo da uradimo svaki put kada nosimo majicu sa ukrajinskim grbom na grudima”, rekao je Zinchenko.

Savez Ukrajine morao posuditi novac da plati pripreme za BiH

Tamošnji mediji pišu da je Savez Ukrajine morao posuditi novac da plati pripreme uoči meča sa Zmajevima.

Naime, FS Ukrajine je od svojih poslovnih partnera posudio oko 700.000 eura na period od dva mjeseca.

Utakmica BiH – Ukrajina igra se 21. marta u Zenici.

Podsjetimo, pobjednik meča BiH – Ukrajina će 26. marta na svom terenu igrati finale baraža protiv Izraela ili Islanda.

Iz našeg Saveza je potvrđeno da će BiH i u slučaju eventualnog poraza od Ukrajine igrati 26. marta prijateljski meč protiv poraženog iz dvoboja Izrael – Island.

Taj susret igrao bi se na Grbavici.