Elitno fudbalsko takmičenje u Bosni i Hercegovini ima novog generalnog sponzora, saopšteno je na zvaničnoj stranici Fudbalskog saveza BiH.

Danas je u Sarajevu potpisan ugovor između Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i Williams d.o.o. (Wwin), kojim će ova kompanija, koja je licencirana za priređivanje igara na sreću, postati zvanični sponzor najvišeg ranga takmičenja u Bosni i Hercegovini.

U ime kompanije Wwin, ugovor o sponzorstvu potpisao je ovlašteni zastupnik Ante Matijević, koji je izrazio zadovoljstvo što će Wwin imati priliku podržati jedno od najznačajnijih sportskih takmičenja u Bosni i Hercegovini:

“Ova saradnja simbolizira našu neumornu predanost razvoju sporta u zemlji, te želju da publici pružimo priliku da uživaju u vrhunskom fudbalu. Za nas u Wwin-u ovo predstavlja više od sponzorstva. Smatramo da je to obaveza prema sportu, navijačima i cijeloj zemlji. Ponosni smo što kroz ovaj petogodišnji projekt možemo doprinijeti razvoju fudbala i sporta općenito i izuzetna mi je čast što danas imam priliku u ime Wwin tvrtke ozvaničiti ovu saradnju“, ističe Matijević.

Potpisnik ugovora u ime FS BiH bio je generalni sekretar Adnan Džemidžić, koji je izjavio:

“Ovo je veoma važan trenutak za bh. fudbal. Partnerstvo sa kompanijom Wwin otvara nove mogućnosti za razvoj našeg fudbala i unapređenje kvaliteta naših takmičenja. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama postići značajne rezultate i doprinijeti daljoj popularizaciji fudbala u Bosni i Hercegovini.“

Džemidžić je još dodao:

“Fudbalska liga Bosne i Hercegovine već godinama privlači pažnju ljubitelja sporta širom zemlje, a ulazak kompanije Wwin kao sponzora dodatno će ojačati status ovog takmičenja. Očekuje se da će ova saradnja donijeti brojne beneficije, kako za klubove našeg elitnog fudbalskog takmičenja, tako i za ljubitelje ovog sporta širom Bosne i Hercegovine.“

Naziv našeg elitnog fudbalskog takmičenja od proljetnog dijela sezone 2023/24. biće Wwin liga Bosne i Hercegovine.

Kroz ovu saradnju kompanija Wwin će omogućiti streaming i veću gledanost lige kako u državi tako i van granica iste, a sve s ciljem stvaranja boljeg sportskog okruženja promičući vrijednosti sporta i omogućavajući pristup kvalitetnom sportskom sadržaju.

Inače, BiH je uz Makedoniju bila jedina u regiji bez generalnog sponzora za ligu.

Situacija u regionu, te ligama petice, je danas sljedeća:

Srbija – Mozzart SuperLiga (Mozzart kladionica)

Hrvatska – SuperSport HNL (SuperSport kladionica)

Slovenija – PrvaLiga Telemach (Telemach kablovska televizija i internet)

Crna Gora – Meridian 1. CFL (Meridian kladionica)

Sj. Makedonija – 1. makedonska liga (bez sponzora)

Albanija – Abissnet Superiore (Abissnet internet provajder)

Kosovo – Albimall Superliga (Albi Mall trgovački centar)

Grčka – Stoiximan Super Liga (Stoiximan kladionica)

Bugarska – Efbet Parva liga (Efbet kaldionica)

Rumunija – Liga 1 (bez sponzora)

Mađarska – OTP Bank Liga (OTP Bank banka)

Kada je riječ o najvećim ligama Europe, situacija je sljedeća. Talijanska Serie A je brandirana sa telekom operaterom “TIM”, francuska La Ligue sličan model dogovorila sa “Uber Eats” kompanijom koja se bavi dostavom hrane, dok su Španci La Ligu vezali uz marku proizvođača igrica “EA SPORTS”.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16