Dal Varešanović sve više plijeni pozornost u Turskoj. Vjerovatno ni u Rizesporu nisu očekivali da će 22-godišnjak tako brzo opravdati milion eura, koliko su ga ljetos platili Sarajevu, ali nakon polovine sezone već je uspio zabiti deset pogodaka i svojim igrama približiti klub poziciji koja vodi u Evropu.

Prema ocjenama Varešanović spada među najbolje igrače Rizespora. Onim što pruža na terenu oduševljeni su, kako u klubu, tako i Rizeov veliki navijač Recep Tayyip Erdogan koji mu je prilikom susreta uputio nekoliko komplimenata koji su mu itekako godili.

– Da, kada nas je posjetio rekao je da mu se sviđam kao igrač i da mu drago što sam došao. Kako sam se osjećao? Ah, godi, kako neće…, kaže Varešanović na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Nisu u Rizesporu tek tako doveli Varešanovića. Mjesecima su pratili njegove igre u Bosni i Hercegovini, vidjeli su ono što, u tom trenutku, navijači Sarajeva nisu. Prezime koje je nosio predstavljalo je sve veći teret za mlađanog veznjaka.

– Priželjkivao sam dobru sezonu. Ipak, uložili su u mene nešto i morao sam to opravdati, ali da sam očekivao da će ići ovako golovi – nisam. Nisam imao baš ni vremena da se prilagođavam mnogo. Stigao sam dva dana pred prvo kolo i odmah su me bacili u vatru, što se ispostavilo dobro za mene. Ma, hvala Bogu. Samo da me zdravlje posluži.

Foto: Rizespor

Rize je grad na Crnom moru, blizu je Trabzonspor. Jedini je igrač s naših prostora koji nosi dres Rizespora.

– Neko će reći grad je manji, ovako ili onako, ali nisam ni došao ovdje u turizam nego da napravim nešto. Posvećen sam baš. Kada imam vremena, onda sa saigračima posjetim jedan od restorana ili popijemo kafu i to je to. Družim se sa svima u klubu.

“Ko te gura više?”, skoro je Mirza Varešanović, ironično, komentarisao formu sina Dala. Laknulo je i njemu.

– Svašta se pričalo i pisalo. Da sam se zamarao sa tim, vjerovatno ne bismo danas ni pričali o mojim igrama i golovima, tako da… Ljudi će uvijek pričati. Ovdje mi je puno lakše. To se i osjeti na mojim igrama.

U kakvim je odnosima sa kapitenom Edinom Džekom i zvijezdom Fenerbačea, pitamo ga.

– Dobrim, kao i sa drugim našim igračima koji igraju ovdje. Neke od njih sam poznavao od ranije. Radujem se svakom međusobnom duelu, lijepo je u tuđini vidjeti nekog ‘svog’ i što je još važno – svi igraju dobro.  

Kaže kako se najslobodnije osjeća kada igra iza napadača, takozvanu ‘desetku’, ali jednako kvalitetno može odgovoriti i na ostalim mjestima u veznom redu. Prije godinu dana od strane Reprezentacija.ba portala je zajedno sa Ivanom Bašićem i Amarom Dedićem proglašen za najbolje U21 igrače Bosne i Hercegovine. Je li vrijeme da preuzmu ulogu?

Foto: NS/FS BiH

– Sada je situacija specifična. Ide baraž u kojem će od velikog značaja biti iskustvo, tako da je najbolje da to bude jedna kombinacija, a poslije će sigurno fokus više biti na nas mlađe jer drugi ulaze polako u godine. Najbitnije je da u martu napravimo pozitivnu atmosferu i pokušamo napraviti iskorak. Bila bi ogromna stvar za našu reprezentaciju da se po prvi put plasiramo na Evropsko prvenstvo. Nadam se najboljem.

Fudbalsku abecedu Varešanović osim u Sarajevu i Dinamu, učio i u velikom Liverpoolu. Imao je mogućnost da i dan-danas bude pod ugovorom sa Redsima.

– Odluka da napustim Liverpool i dođem u Sarajevo za mene je bila jedna od najtežih. Imao sam opciju da produžim ugovor, nudili su mi da ostanem još pet godina, ali kroz to vrijeme uglavnom bi me slali na posudbe po Engleskoj. U tom trenutku presudio je možda razgovor sa ocem koji mi je savjetovao da je najbolje da dođem u Sarajevo i započnem seniorsku karijeru. Mislim da sam na kraju napravio odličan potez. Da sam ostao u Liverpoolu, ko zna gdje bi sad bio.

Ipak, vrijeme provedeno na Anfieldu pamtit će cijeli život.

– Ma, to je drugi svijet. Vrijeme provedeno u njihovom akademiji me oblikovalo kao igrača, utjecali su na stil koji danas igram, na razmišljanje… Često me pitaju o uslovima tamo, šta bi bilo dobro da se primijeni kod nas u Bosni i Hercegovini, ali teško je dati odgovor na to pitanje jer zna se kakve su naše mogućnosti, kakve njihove. Suvišno je govoriti o tome – podvukao je Dal Varešanović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)