Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda govorio je za Federalnu televiziju o pomaku u infrastrukturnim projektima.

Ove godine planiran je početak izgradnje nove južne tribine stadiona Grbavica koju ministarstvo finansira sa 4,7 miliona KM, a u planu je sa Općinom Centar i rekonstrukcija stadiona Koševo.

Magoda je govorio i o povećanoj pomoći sarajevskim klubovima, ali selekcijama BiH, kao i važnoj temi – penziji za najzaslužnije sportiste.

“Ministarstvo je u zadnjih pet, šest godina Želji i Sarajevu davalo oko 250.000, 300.000 KM po klubu. Nakon mog dolaska dali smo po milion KM”, kazao je Magoda, a potom govorio o infrastrukturnim projektima.

Izgradnja nove tribine na Stadionu Grbavica počinje ove godine

“U 2024. godini smo izdvojili rekordne iznose za infrastrukturu. Na to sam ponosan. Mi ćemo formalno sufinansirati, a realno finansirati izgradnju južne tribine Grbavice. Općina Novo Sarajevo radi na svim tim zakonskim regulativama vezano za javne nabavke i da izgradnja počne u 2024. godini.

To nije jedini veliki projekat. Imamo dogradnju UNIS-ovog stadiona u Vogošći, milion i pol KM smo izdvojili za tribinu u Hrasnici. U razgovorima smo sa Općinom Centar i FK Sarajevo za nadogradnju stadiona Koševo, to će biti 13 miliona KM, a mi ćemo biti jedan od najvećih sufinansera. Konačni cilj je da Grbavica i Koševo dobiju kategoriju četiri. Želimo da reprezentacija igra u Sarajevu”, kazao je Magoda.

Magoda je istakao kako sanja dan kada će državni nivo finansirati naše državne selekcije koje većinom ovise o pomoći iz Sarajeva, ali i najavio kako novi zakon o sportu predviđa naknadu za najuspješnije sportiste – koja bi kompenzirala penziju koju u razvijenim državama imaju sportisti nakon svojih karijera.

Kenan Magoda je ministar Kulture i sporta Kantona Sarajevo od 24. marta 2023. godine.

(Reprezentacija.ba)