Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je predlagaču, Vladi, budžet FBiH za ovu godinu u iznosu od blizu 7,5 milijardi KM.

Ono zanimljivo sportskoj javnosti – budžet uključuje nove grantove za izgradnju, adaptaciju i rekonstrukciju sportske infrastrukture u iznosu od 18 miliona KM.

Možda najvidljivije kao rezultat ovog budžeta mogao bi biti nastavak modernizacije stadiona Grbavica – prvenstveno izgradnja nove južne tribine.

“Premijer Nikšić je istakao opredjeljenje Vlade FBiH da pruža kontinuiranu podršku unapređenju sportske infrastrukture u Federaciji kao i spremnost da razmotri eventualnu podršku projektu proširenja kapaciteta i modernizacije Stadiona Grbavica kao potencijalnog doma fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine” objavili su krajem 2023. godine iz Željezničara nakon sastanka sa premijerom F BiH Nerminom Nikšićem.

“Spremni smo podržati realizaciju konkretnih infrastrukturnih projekata i naše opredjeljenje je da zajedno sa FK Željezničar hrabro krenemo u realizaciju projekta izgradnje južne tribine stadiona Grbavica“, rekao je ljetos ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda.

Delegacija Željezničara u posjeti premijeru F BiH u decembru 2023.

Projekte na Grbavici do sada su osim svih nivoa vlasti BiH direktno podržavali navijači Željezničara sa milionskim donacijama, ali i UEFA preko projekata FS BiH.

Posljednji kapitalni projekat na Grbavici bila je izgradnja istočne tribine 2017. godine, te godinu poslije postavljanje novog terena. Uz to u tom periodu renovirani su prostori i na zapadnoj tribini.

Ipak svima je jasno da je 18 miliona KM nedostatno za sve potrebe koje bh. sport ima. Još je svima jasnije da do potpune modernizacije fudbalskih stadiona u BiH ne može doći bez učešća privatnog kapitala, za što trenutno ne postoje pravni okviri jer naši zakoni ne pepoznaju javno-privatna partnerstva.

Ranije smo pisali kako je stadion u Bratislavi na kojem igra reprezentacija Slovačke i Slovan Bratislav,ali i cijeli taj kompleks, idealan model kako bi svaki grad u BiH mogao dobiti vrhunsku fudbalsku arenu.

(Reprezentacija.ba)